Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


dinsdag
5 oktober 1999

 


[Oce]
[V & L informatica]
[Tele2]
[BOL, voor al uw boeken]
[Postbank WinstVastKoopsom]

Acquisitiekoorts dwingt
UPC tot nieuwe emissie

Van een onzer verslaggeefsters - AMSTERDAM, dinsdag

De nieuwe aandelenuitgifte van kabelgigant UPC moet ongeveer $750 miljoen (ruim ƒ1,5 miljard) opleveren. Met de opbrengsten wil het bedrijf nieuwe overnames realiseren. In Nederland wordt het geld daarnaast besteed aan de verbetering van de tekortschietende dienstverlening.

Sinds de beursintroductie van United Pan-Europe Communications begin dit jaar in Nederland (AEX) en de Verenigde Staten (Nasdaq) is dit de tweede aandelenuitgifte. Gisteren is een promotietour gestart in de hoop van deze emissie een succes te maken. De prijs van de 12 miljoen uit te geven aandelen zal dinsdag 19 oktober bekend worden gemaakt. Indien nodig komt UPC nog met 1,8 miljoen extra aandelen.

Topman Mark Schneider zegt met diverse kleine en grotere Nederlandse partijen in gesprek te zijn over acquisities. "Bijna elke regio is interessant voor ons", vult een woordvoerder aan. "Van bijvoorbeeld de stad Haarlem tot de provincie Utrecht." Gisteren maakte het bedrijf bekend de Tsjechische markt van mobiele telefonie op te gaan. UPC's telecomdochter Priority Telecom heeft samen met het Canadese Telesystem International Wireless (TWI) en de Tsjechische bank IPB de derde GSM-licentie in dat land weten te bemachtigen.

Het consortium wist onder meer Libertel-moeder Vodafone af te troeven met de licentie, waarvoor het ruim ƒ60 miljoen neertelt. Voorlopig heeft UPC een minderheidsaandeel in het samenwerkingsverband, laat een woordvoerder weten. TWI heeft op dit moment 51 procent van de aandelen.

Met de activiteiten op het gebied van mobiele telefonie is UPC momenteel ook al actief in Oostenrijk. Op termijn wil de van oorsprong Amerikaanse onderneming als mobiele-telecomaanbieder in heel Europa aanwezig zijn.

UPC heeft een zeer aparte strategie. Rode cijfers schrikken het bedrijf niet af. In tegendeel; de verliezen worden steeds groter door een onverzadigbare expansiedrift. In de eerste helft van dit jaar was het verlies ƒ301 miljoen, wat bijna net zoveel is als de omzet van ƒ332 miljoen. Vorig jaar boekte UPC in dezelfde periode een omzet van ƒ195 miljoen en een verlies van ƒ111 miljoen. Dit jaar nam UPC bijvoorbeeld voor bijna een half miljard gulden het resterende belang in kabelexploitant A2000 over en kocht het voor ongeveer eenzelfde bedrag energiebedrijf Nuon uit als aandeelhouder bij United Telekabel Holding.

Al de overnames zorgden voor een vrijwel continu lege kas bij het bedrijf. Hoewel de beursgang in februari een bedrag opleverde van ƒ2,5 miljard, moest er krap vier maanden later alweer een obligatielening worden uitgeschreven van ruim ƒ3 miljard. Dit is nu niet de bedoeling, verzekert Schneider.

De overname-obsessie lijkt de kwaliteit van de service-verlening te overtreffen. Het is geen uitzondering dat een UPC-klant maanden moet wachten tot zijn of haar kabel is aangelegd. "De service is inderdaad nog niet op het niveau dat we willen", geeft een woordvoerder toe. "De oorzaak moet gezocht worden in een combinatie van onvoldoende geschikt personeel en de structuur van de organisatie. Daar werken we nu aan. Met name de telefonische helpdesk is overbezet, omdat sommige mensen dertig keer per dag bellen."

UPC is een van de grootste particuliere kabelmaatschappijen van Europa. Inmiddels is het bedrijf actief in twaalf landen in Europa en in Israël. In Nederland bezit het onder andere de kabelnetwerken van Amsterdam (A2000), Hilversum en Friesland. Naast het exploiteren van de kabels zelf, legt UPC zich ook toe op internet, het maken van internet programma's en telefonie.

FOTO: UPC






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.