Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


dinsdag
5 oktober 1999

 


[Prive Roddelbox]
[Autosite]
[Netaspect]
[BOL, voor al uw boeken]

Het geheime leven
van 'Dokter Dood'

Van onze correspondent - JOHANNESBURG, dinsdag

In Zuid-Afrika wordt het nu al het meest sensationele proces van de eeuw genoemd. Voor het Hooggerechtshof van Pretoria staat sinds gisteren de hartchirurg Wouter Basson terecht, ook wel 'Dokter Dood' genaamd.

Hartchirurg Wouter Basson, alias 'Dokter Dood', verlaat in Pretoria de rechtszaal, waar gisteren voor het Zuid-Afrikaanse hooggerechtshof het proces begon tegen het voormalige hoofd chemische oorlogsvoering van het apartheidsbewind.

FOTO: AP

Hij zou als hoofd chemische oorlogsvoering van het apartheidsbewind verantwoordelijk zijn geweest voor de moord op tenminste 16 mensen, het verstrekken van gif dat aan nog eens 200 het leven kostte en fraude voor 80 miljoen rand, ruim 27 miljoen gulden.

Basson (49) leidde in de jaren '80 het uiterst geheime 'Project Coast', opgericht door de apartheidsregering, zogenaamd om het land te verdedigen tegen chemische oorlogsvoering maar in feite bedoeld om Zuid-Afrika in staat te stellen zijn tegenstanders met chemische middelen uit de weg te ruimen.

'Dokter Dood' stelde zijn opdrachtgevers niet teleur. Via spionage en andere slinkse middelen legde hij de hand op Russische, Amerikaanse en Britse informatie en bouwde hij in Zuid-Afrika een dodelijk arsenaal op van chemische en biologische middelen, gehuisvest in het onschuldig klinkende bedrijf Roodeplaat Research Laboratories, even buiten Pretoria.

Maar hij deed meer, zonder dat de regering ervan wist. Met de geldstromen die Project Coast uit een geheime defensie-kas ontving, stichtte Basson over de hele wereld allerlei maatschappijtjes om zijn spionagewerkzaamheden te verdoezelen. Maar die bv'tjes bestonden slechts in naam en waren alleen bedoeld om Basson zelf te verrijken. De miljoenen die Pretoria naar die verre firma's doorsluisde, kwamen terecht op Bassons talrijke buitenlandse bankrekeningen.

Opdracht

De zaak tegen Basson kwam in januari 1997 aan het rollen toen de politie na een tip bij hem thuis meer dan 1000 xtc-tabletten aantrof. Die bleken vervaardigd te zijn door Roodeplaat, volgens de papieren in opdracht van het ministerie van Defensie, maar in werkelijkheid voor de drugshandel die Basson kennelijk als bijbaantje dreef. Bij het onderzoek naar deze zaak kwam aan het licht dat Basson via de door hem opgerichte buitenlandse bv's massaal fraude had gepleegd.

Voor de Waarheidscommissie van bisschop Desmond Tutu werd vorig jaar uit de doeken gedaan dat Project Coast bepaald geen defensief, maar een agressief karakter had. Hoofdarts van het Zuid-Afrikaanse leger, Knobel, getuigde dat Bassons laboratorium allerlei giftige moordwapens vervaardigde, zoals sigaretten met cyaankali erin, paraplu's met giftige uiteinden en een vorm van miltvuur waarvan slechts één gram voldoende was om een miljoen mensen te doden. Knobel verklaarde ook dat Washington en Londen de laatste blanke regering van Zuid-Afrika hadden gevraagd alle chemicaliën van Roodeplaat te vernietigen, zodat ze niet in handen van de bevrijdingsbeweging ANC zouden vallen.

Uit die getuigenverklaringen voor de Waarheidscommissie vloeien 43 van de in totaal 67 aanklachten tegen Basson voort, variërend van moord tot medeplichtigheid aan moord. Onder de slachtoffers van 'Dokter Dood' bevonden zich vijf zwarte tegenstanders van het apartheidsregime, die door de geheime politie werden ingespoten met een overdosis spierverslappende middelen die eigenhandig door Basson waren verstrekt. De vijf stikten toen hun longen verlamd raakten. Met eenzelfde middel werden 200 leden van de Namibische vrijheidsbeweging SWAPO door een Zuid-Afrikaanse legereenheid vermoord. Hun lijken werden boven de Atlantische Oceaan uit een vliegtuig gegooid. Omdat die moorden buiten Zuid-Afrika plaatsvonden, kon Basson alleen worden aangeklaagd wegens samenzwering tot moord.

Basson loopt op borgtocht vrij rond, en verricht nog steeds hartoperaties in een staatsziekenhuis in Pretoria. Zijn collega-cardiologen noemen hem een briljante arts. Hij was niet alleen hartchirurg van Pieter Botha, maar ook een persoonlijke vriend van deze vroegere president. Bassons juridische kosten zullen worden betaald door de staat, omdat hij is beschuldigd van misdaden die zijn gepleegd terwijl hij in overheidsdienst was.

Het proces tegen 'Dokter Dood' zal naar verwachting ruim twee jaar in beslag nemen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.