Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


dinsdag
5 oktober 1999

 


[Primafoon]
[Demon]
[BOL, voor al uw boeken]
[Brunel]
[Compu'Train]
[Eurocard Mastercard]
[ABN AMRO]
[CMG]
[Oce]

Hospitalen
niet klaar
voor 2000

door Annet de Jong - DEN HAAG, dinsdag

In zestien Nederlandse ziekenhuizen dreigen zich eind dit jaar drama's met fatale gevolgen te gaan afspelen omdat ze absoluut niet op het naderende millennium zijn voorbereid.

Twee ziekenhuizen worden door minister Borst (Volksgezondheid) zelfs met gedeeltelijke sluiting bedreigd. Het gaat om het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen en het Carolus Ziekenhuis in Den Bosch, die in totaal 600 patiënten verplegen.

De zorg op de intensive care, de kraamafdeling, de kinderafdeling, de hartbewaking, de spoedeisende hulp en de dialyse kan in deze twee middelgrote streekziekenhuizen niet worden gewaarborgd.

Noodprocedure

Tegen alle afspraken in zijn er nog geen millennium-noodprocedures voor het geval de levensreddende medische apparatuur uitvalt omdat de computers rond de komende jaarwisseling op tilt slaan.

De Inspectie voor de Volksgezondheid heeft na grondig onderzoek in alle 107 ziekenhuizen in Nederland geconcludeerd dat er zestien nog absoluut geen vaart maken met het dreigende millenniumspook.

De twee ziekenhuizen in Assen en Den Bosch zijn dermate ernstig in gebreke gebleven dat er levensbedreigende situaties kunnen ontstaan. Minister Van Boxtel, die de eerstverantwoordelijke is voor de aanpak van het millenniumprobleem, maakt vandaag bekend hoe het in alle regio's met de voorbereidingen op de eeuwwisseling is gesteld.

De inspecteurs concentreerden zich tijdens de bezoeken in ziekenhuizen op de zogeheten vitale zorg. Zij controleerden of zaken als beademing, hart- en longbewaking, couveuses en infuuspompen de overgang naar het jaar 2000 probleemloos kunnen doorstaan. In Assen en Den Bosch bleek dit niet het geval te zijn.

Beide falende ziekenhuizen zijn door minister Borst op haar ministerie ontboden en worden gedwongen snel orde op zaken te stellen. Als ze daar niet in slagen, kan de bewindsvrouw, op basis van de Kwaliteitswet zorginstellingen, als uiterste redmiddel risicovolle afdelingen sluiten. Dat besluit zal begin november vallen. Borst is ernstig bezorgd omdat er nog maar drie maanden resteren tot de jaarwisseling.

De andere veertien ziekenhuizen, die in mindere mate in gebreke zijn gebleven, hebben een brief op poten van de minister ontvangen en moeten vandaag hun vorderingen aan de Inspectie rapporteren.

De Inspectie houdt nauwlettend in de gaten of alle ziekenhuizen de bestendigheid van de apparatuur kunnen garanderen en of er een noodscenario is voor het geval er toch nog storingen optreden. Zo moet er overal een noodstroomvoorziening zijn en moeten de medische gegevens van patiënten altijd kunnen worden geraadpleegd.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.