Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


dinsdag
5 oktober 1999

 


[BOL, voor al uw boeken]
[ABN AMRO]
[Compu'Train]
[Demon]
[Eurocard Mastercard]
[Oce]
[Primafoon]
[Brunel]
[CMG]

Aantal wilde zwijnen
Veluwe naar record

Van een onzer verslaggevers - VAASSEN, dinsdag

Bezoekers van de Veluwe hebben steeds grotere kans om groepjes wilde zwijnen te ontmoeten. Het aantal dieren stevent af op een record. De enorme hoeveelheden beukennootjes en eikels komen de voortplanting van de dieren ten goede.

Ook deze herfst zijn er weer meer eikels, waardoor circa 1400 wilde zwijnen in goede conditie de winter kunnen doorkomen. In jaren zonder voldoende voedsel kunnen ongeveer 700 zwijnen de winter overleven.

Door de verwachte hoge aanwas volgend voorjaar wordt een recordaantal van ruim 4000 wilde zwijnen verwacht. "Heel opmerkelijk. Dat moet welhaast het maximale zijn dat de Veluwe kan herbergen", zegt G.J. Spek uit Vaassen, grofwildcoördinator op de Veluwe.

"Op basis van recent onderzoek dachten we dat er slechts voedsel voor hooguit 2500 wilde zwijnen was. Misschien dat de berekening te laag is voor jaren met veel beukennootjes en eikels."

Omdat er voedsel in overvloed aanwezig is, zullen jagers dit seizoen minder zwijnen afschieten dan gepland. De wilde zwijnen mijden ook de plekken waar jagers lokvoer (maïs) verstrekken, wat erop duidt dat zij in hun eigen behoeften kunnen voorzien. Meestal wordt in eikelrijke jaren een kwart van het geplande afschot niet gehaald, aldus Spek, tevens bestuurslid van de Vereniging Wildbeheer Veluwe.

Helemaal niet ingrijpen is overigens onmogelijk, omdat een deel van de wilde zwijnen dan door voedselgebrek de hongerdood sterft. De wilde zwijnen kunnen niet meer uitwijken naar voedselrijke gebieden buiten de Veluwe door de komst van rasters en bebouwing.

In de toekomst zouden toch al minder zwijnen hoeven te worden afgeschoten als de lynx en wolf hongerige en zieke dieren opruimen. Momenteel is minstens één lynx op de Veluwe actief, aldus Spek. Dat dier heeft echter een verwaarloosbare invloed op de zwijnenstand.

Overigens nemen wilde zwijnen sinds halverwege de jaren zeventig in heel Europa op explosieve wijze toe. Ze verspreiden zich ook doordat de sneeuwgrens opschuift door opwarming van de aarde. Er worden al wilde zwijnen in het hooggebergte waargenomen. Veel dieren, waaronder zwijnen, hebben daardoor meer leefgebied.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.