Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


dinsdag
5 oktober 1999

 


[BOL, voor al uw boeken]
[ABN AMRO]
[Demon]
[Primafoon]
[CMG]
[Brunel]
[Eurocard Mastercard]
[Oce]
[Compu'Train]

Ov-studentenkaart
na 2002 op helling

door Alexandra van den Bos en Sjuul Paradijs - DEN HAAG, dinsdag

Minister Hermans (Onderwijs) overweegt om na 2002 de huidige ov-studentenkaart volledig af te schaffen of te vervangen door een nieuwe kortingskaart voor het openbaar vervoer.

Dat blijkt uit een vertrouwelijk voorstel van de VVD-minister over de toekomst van de ov-kaart, dat aanstaande vrijdag in het kabinet wordt besproken. Het nieuwe systeem zou op 1 januari 2003 moeten ingaan.

Vervanging van de ov-studentenkaart door een nieuwe kortingskaart betekent dat de studenten een korting op het openbaar vervoer van minimaal 40% in de spits krijgen en een reductie van tenminste 65% in de daluren. Volgens het rapport wordt hierbij het principe 'de gebruiker betaalt' gehanteerd.

Daarnaast ontvangen de studenten die nu een ov-week- of weekendkaart hebben, in deze variant een iets hogere beurs om het openbaar vervoer te kunnen betalen.

Beurs

Behalve de invoering van de kortingskaart acht Hermans het mogelijk om de huidige week- en weekendkaart in zijn geheel af te schaffen. Ter compensatie zouden de studenten een fors hogere studiebeurs krijgen. Hermans denkt daarbij aan ruwweg ƒ100 extra voor uitwonenden en ƒ130 extra voor thuiswonenden.

"Met de kortingskaart worden studenten meer dan bij de week- en weekendkaart geconfronteerd met de kosten daarvan", aldus de liberaal in de concept-kabinetsreactie op een uitgebreid onderzoek van verschillende ministeries.

Het afschaffen van de kaart en tegelijkertijd het verhogen van de beurs beschouwt Hermans als een serieuze optie.

Hermans stelt nadrukkelijk dat de huidige week- en weekendkaart na 2002 nog niet definitief van de baan is. In de komende onderhandelingen met onder meer de Nederlandse Spoorwegen heeft de liberaal maximaal ƒ680 miljoen per contractjaar beschikbaar.

Uit het onderzoek blijkt dat er momenteel grote waardering onder studenten bestaat voor de huidige ov-jaarkaart. Deze wordt beoordeeld met een ruime 7.

Na de invoering van de kaart in 1991 is het aantal reiskilometers explosief gestegen. Daarentegen is de vermindering van het autogebruik door studenten zeer beperkt. Het effect van de ov-kaart op het milieu is daardoor eveneens beperkt.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.