Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


maandag
4 oktober 1999

 


[CMG]
[Tele2]
[Prive Roddelbox]

Tactische meesterzet Theo de Rooy

door Raymond Kerckhoffs - TOURS, maandag
foto: AP

Hij noemt zichzelf een goede knecht, zeker geen klasbak en krijgt kriebels in de buik bij de benaming kopman. Marc Wauters is dit seizoen één van de meest succesvolle renners bij de Rabobank, maar kan zelf niet overtuigd raken van zijn kwaliteiten. Zelfs niet toen hij gisteren na een door zijn ploeg gedomineerde finale Parijs-Tours op zijn naam schreef. "Laat mij gewoon mezelf blijven. De factor geluk heeft nu ook meegespeeld."

Maar geluk dwing je af en dat deed de Belg dit jaar al acht maal. De eindoverwinningen in de Rondes van Engeland, Luxemburg en Rheinland Pfalz, de GP Eddy Merckx en Parijs-Tours zijn aansprekende successen. "Ik heb veel aan de ploeg te danken. Alleen dankzij hen kon ik zegevieren."

Inderdaad werd gisteren de beslissing vanuit de tweede aanvalslinie geplaatst. Twee coureurs profiteerden van de grootmachten die achter hen stonden. Al werd het verhaal van de 93e Parijs-Tours al na 134 kilometer geschreven. Het tactische steekspel werd bij de Rabobank tot in de kleinste details uitgewerkt.

Met de loep in zijn hand bestudeerde ploegleider Theo de Rooy op de landkaart het gehele parcours van de herfstklassieker. De westenwind, kracht 6, deed zijn ogen glinsteren. Ruim voor de bevoorrading ontdekte hij een strook van enkele kilometers door het open veld. Toen het er op leek dat de wind 's ochtends was gedraaid, stuurde hij zijn verzorgers met de auto vooruit. Nabij Savigny-sur-Braye kwam de wind echter nog altijd uit het westen en stond hij op de kant.

"Al onze renners hebben op die weg op kop van het peloton gereden", glunderde De Rooy na afloop. "Binnen een paar kilometer was het peloton in een paar waaiers verdeeld en ontstond er een eerste groep van 48 renners. Al onze jongens waren daarbij. In Mapei, die met zes man vertegenwoordigd waren, hadden we een goede bondgenoot. Eindelijk hebben we de kracht van het collectief kunnen uitbuiten. Voor de heuvels in de finale hebben we de tegenstanders verzwakt en geïsoleerd."

Wie de sterkste in het Rabo-team was, viel Leon van Bon daar al op: "Wauters sleurde zo hard op kop, dat ik hem een paar keer heb moeten terugroepen." Maar Wauters is tussen zijn oren geen winnaar. Toen Gianni Faresin op zestig kilometer voor de witte kalklijn aanzette, kroop de Belg in het wiel, puur vanuit defensief oogpunt.

"Het was een ideale situatie, want Wauters is niet de allerlangzaamste", gaf Erik Dekker aan. De Rooy: "Ik had alleen angst dan Frank Vandenbroucke met een alles-of-niets poging nog zou terugkomen. Maar Michael Boogerd kon hem perfect neutraliseren."

Op de Côte de l'Epan probeerde 'VDB' het. Hij zette aan, maar Boogerd en Dekker gaven hem slechts vijf meter speelruimte, terwijl ook Van Bon zich voorin kon handhaven. "Het deed pijn, maar ik merkte dat bij Vandenbroucke het beste eraf was", zei Van Bon. "Zo venijnig reed hij de laatste heuvel niet meer op."

Precies op dezelfde plek maakte Faresin zijn grote fout. De Italiaan probeerde op de top nog te demarreren. Zonder kracht, zodat Wauters meteen een kloof sloeg. "Dom, dom", mopperde ploegleider Lefevere op zijn pupil.

Alle eer op de Avenue de Grammont was voor Wauters. Dat zijn Nederlandse ploegmaten voorbeeldig afstoppingswerk hebben gedaan, zal hem niet ontgaan zijn. Van Bon: "We rekenen zondag tijdens het WK op hem. Wauters is een Belg met een oranje tintje."

De winnaar stelde zijn ploegmaten gerust. "Ik ben een beroepswielrenner die weet door wie hij betaald wordt. Ik zal niet achter Boogerd of Van Bon gaan rijden, maar probeer wel mee te springen. Als ik werk voor Boogerd, dan kan Van Petegem of Museeuw daar misschien ook van profiteren."

Volgens De Rooy is Wauters tot meer in staat dan hij beseft. De Belg lachte verlegen. "Misschien ben ik een laatbloeier. Noem mij maar een goede wijn. Die komt ook pas na enkele jaren op goede dronk."

Parijs-Tours:. 1. Wauters (Bel) 254,5 km in 6.09.54 (gem: 41,281 km/h), 2. Faresin (Ita) 0.10, 3. Kirsipuu (Est) 0.14, 5. Guidi (Ita), 6. Capelle (Bel), 7. Baldato (Ita), 8. Van Bon, 9. Tsjmil (Bel), 10. Vierhouten, 17. Dekker, 21. Boogerd, 23. Lotz, 27. Den Bakker z.t., 46. Knaven 10.41, 70. Van der Ven, 77. Van Heeswijk, 96. Hoffman allen 13.30.

Stand Wereldbeker: 1. Tsjmil 287 pnt, 2. Boogerd 227, 3. Vandenbroucke (Bel) 214, 4. Van Petegem (Bel) 153, 5. Museeuw (Bel) 138, 7. Van Bon 123, 17. Den Bakker 98, 18. Dekker 94. Ploegen: 1. Rabobank 82, 2. Mapei 82, 3. Lotto 69, 7. TVM 21.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.