Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


maandag
4 oktober 1999

 


[Prive Roddelbox]
[CMG]
[Tele2]

EK-stadions niet veilig

door Dominique Weesie - AMSTERDAM, maandag

Het is droevig gesteld met de veiligheid in en rond de stadions waar volgend jaar het Europees Kampioenschap voetbal wordt gehouden.

Uit een nog vertrouwelijk rapport van de Stichting Pre Professionele Hulpverlening (SPPH) blijkt dat in geval van calamiteiten toeschouwers als ratten in de val zitten. Met name minder validen hebben geen schijn van kans.

Volgens de SPPH beschikken de stadions van EURO 2000 in Nederland en België niet over voldoende bedrijfshulpverleners, terwijl de kwaliteit en geoefendheid te wensen overlaat. Ook voldoen de stadions niet aan de regelmatig verplichte complete ontruimings-oefening samen met de reguliere hulpdiensten.

"Betrokkenen zijn niet op de hoogte van de meest relevante informatie op het gebied van evacuatie en hulpverlening. Ook onderlinge communicatie ontbreekt. In geval van een calamiteit zal dit een negatieve invloed hebben op het aantal slachtoffers en de ernst van hun verwondingen", aldus G. van der Veen, bestuurslid van de SPPH.

Doordat de bedrijfshulpverlening faalt moeten volgens de SPPH reguliere hulpverleners worden ingezet. "Dit wordt bemoeilijkt doordat de moeilijk bereikbare vakken vaak tegen de publiekstromen of in volle situaties moeten worden benaderd. Bovendien zijn de externe hulpverleners vaak niet bekend met de plaatselijke omstandigheden."

Onderlinge communicatie is volgens de SPPH dan ook must. "Maar ook hier hebben wij moeten constateren dat een regelmatige oefening op dit terrein ontbreekt. Bovendien ontbreekt een vast communicatiekanaal."

Ronduit beangstigend noemt Van der Veen de conclusie dat tal van 'eerste lijns' hulpverleners niet beschikken over adembeschermende apparatuur, zodat bijvoorbeeld rook of traangas ernstige problemen opleveren tijdens de hulpverlening aan gewonde slachtoffers. "Hierdoor zal de redding volledig in handen komen van de brandweer, die veelal onvoldoende geschoold is om ernstig gewonden op een verantwoorde manier te helpen", zo stelt het bestuurslid van de SPPH.

Ook blijkt uit het onderzoek dat er over het algemeen te weinig hulpverleners en technische middelen zijn om minder validen op tijd in veiligheid te brengen.

Volgens Van der Veen valt het op dat stadions alleen maar oog hebben voor het beleid ten opzichte van agressieve supporters. "Dit alles gaat ten koste van de vluchtcapaciteit voor de overige bezoekers. De gevolgen van de buitenlandse drama's toen bepaalde sleutels ontbraken voor het openen van deuren staan bij iedereen nog op het netvlies gebrand. Door nu alarm te slaan, kan volgende zomer een hoop ellende worden voorkomen."

De Stichting Pre Professionele Hulpverlening (SPPH) is een landelijke organisatie die zich sinds 1993 bezighoudt met onafhankelijk onderzoek naar rampenbestrijdings- en gemeentelijke rampenplannen. De SPPH telt op dit moment 300 medewerkers.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.