Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


maandag
4 oktober 1999

 


[CMG]
[Prive Roddelbox]
[Tele2]

Neptunus haalt honkbaltitel naar Rotterdam

Van onze honkbalmedewerker - ROTTERDAM/BUSSUM, maandag

Door Training Neptunus is, zoals verwacht, de nieuwe honkbalkampioen van Nederland geworden en nam de titel over van Mr. Cocker HCAW. Gistermiddag onttroonden de Rotterdammers HCAW door het vierde duel van de Holland Series, na vijf regenonderbrekingen, met 7-2 te winnen. Voor de vijfde maal en voor het eerst sinds 1995 kon de kampioensvlag in Rotterdam worden gehesen. De sportieve prestatie van gisteren werd echter overschaduwd door ander nieuws.

Terwijl zaterdagmiddag de regen het honkbalveld in Bussum onbespeelbaar maakte, kwam het bericht dat bondsvoorzitter Theo Reitsma, secretaris Ruud van Zetten en penningmeester Cees van Bemmel hun functie met onmiddellijke ingang hadden neergelegd. Reitsma en Van Zetten traden pas in maart van dit jaar aan. Aanvankelijk was het de bedoeling het nieuws na afloop van de Holland Series naar buiten te brengen, maar het bericht bereikte de buitenwereld zaterdagmiddag al.

De in Bussum aanwezige voorzitter honkbalzaken Peter van 't Klooster kon toen niets anders doen dan het bericht bevestigen. Later op de dag bevestigde ook Reitsma zelf zijn vertrek. Na de vele afgelastingen en de vijf regenonderbrekingen van gisteren werd de Holland Series enigszins een anti- climax, maar de ontlading bij Neptunus, dat dit jaar gewoon de beste honkbalploeg bleek, was er gisteren niet minder om. In de derde inning werd viermaal gescoord, waaronder drie keer op een tweehonkslag van Robert Eenhoorn. HCAW kon nauwelijks iets terugdoen op het goede werpen van Ken Brauckmiller, waardoor Neptunus de stand kon uitbouwen naar 7-2. Het laatste punt kwam tot stand door Percy Isenia, die in de achtste inning de laatste homerun van dit millennium sloeg.

Aanleiding voor de zaterdag ontstane bestuurscrisis binnen de KNBSB is de contractverlenging van bondscoach Jan Dick Leurs tot na de Olympische Spelen. Struikelblok was dat Leurs, vanwege werkverplichtingen, in november niet aanwezig is op het toernooi om de Intercontinental Cup in Sydney, dat deel uitmaakt van de voorbereidingen op de Spelen. De verschillende standpunten zorgden voor ruim vijf weken durende besprekingen en resulteerden uiteindelijk in een patstelling binnen het bondsbestuur. "Wij vinden dat de KNBSB niet handelt zoals dat bij topsport hoort", stelt Reitsma, die een professionelere houding voor ogen heeft.

Dat de bestuurscrisis de ontknoping van de honkbalcompetitie overschaduwt, weet Reitsma ook. "Maar je kunt beter negatieve publiciteit hebben om een standpunt te verdedigen. Ik vind het negatiever dat een ploeg op pad gaat op een manier die niet goed is geregeld en daar wil ik niet bij horen", aldus Reitsma. "Een manager hoort bij alle voorbereidingen te zijn. Het NOC*NSF steekt er veel geld in. Als bond heb je daardoor een verantwoordelijkheid. Dat is iets waarvan wij anderen hebben trachten te overtuigen, maar dat is mislukt."

Peter van 't Klooster, die verantwoordelijk is voor het technisch beleid, heeft een ander standpunt. "Er zijn mensen die zeggen dat je moet professionaliseren, maar er is gewoon te weinig geld om dat te kunnen doen. Dat betekent dat spelers en coaches te maken krijgen met een spanningsveld tussen werk en hun sport", stelt Van 't Klooster. "We hebben getracht Leurs te contracteren voor die toernooien die wij het meest belangrijk vinden. Wij vinden het Intercontinental Cup-toernooi belangrijk, maar minder dan de Olympische Spelen en de Haarlemse Honkbal Week. Leurs is aanwezig bij de voorbereidingen op de Spelen, de Honkbalweek en het trainingskamp in februari in Italië. Er valt niet veel te winnen door Leurs weg te sturen, maar wel heel veel te verliezen."

Andere coaches, onder wie de Amerikaan Pat Murphy die Oranje in 1987 naar de Europese titel leidde, zouden al zijn benaderd als kandidaat-bondscoach. "Dat is een verwijt richting mij", aldus Reitsma. "Het is niet zo dat ik een kant en klare oplossing had. Maar ik zie het als mijn taak als voorzitter dat wanneer je een probleem signaleert, je ook een oplossing in je hoofd moet hebben."

Nadat Reitsma, Van Zetten en Van Bemmel hun portefeuilles ter beschikking hadden gesteld, besloten de overgebleven bestuursleden Leurs een nieuw contract te geven en dat werd zaterdagochtend ondertekend. "Er was al lang een mondelinge afspraak dat Leurs zou blijven tot en met de Olympische Spelen", aldus Van 't Klooster. Aanstaande dinsdag komt het bondsbestuur weer bij elkaar en zal verder gesproken worden over de ontstane situatie. Ziet Reitsma nog mogelijkheden voor een terugkeer? "De enige mogelijkheid om terug te komen is onder de omstandigheden zoals die bij topsport horen."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.