Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


maandag
4 oktober 1999

 


[Postbank WinstVastKoopsom]
[V & L informatica]
[Oce]
[BOL, voor al uw boeken]

Europees Parlement wil
meer controle op de EIB

Van onze correspondent - BRUSSEL, maandag

Het Europees Parlement wil meer grip krijgen op de Europese Investeringsbank (EIB). Naar aanleiding van een rapport over slecht verlopen beleggingen bij de EIB in de eerste helft van de jaren '90 meent het parlement dat de controle op de bank moet worden aangescherpt. Daar moet het Verdrag van Amsterdam voor worden gewijzigd.

PvdA-Kamerlid Crone gaat hier deze week Kamervragen over stellen aan minister Zalm (Financiën). Crone wil dat Zalm als lid van de raad van toezicht van de EIB aandringt op een onderzoek door de Europese anti-fraudedienst Olaf.

De Italiaan Carlo de Nicola, een voormalig ambtenaar bij de EIB, heeft in een rapportage aan het Europees Parlement een boekje open gedaan over de manier waarop de bank in de periode tussen 1991 en 1994 zeer ongelukkig opereerde op de financiële markten. Door het consequent verkeerd inschatten van de markt heeft de bank daarmee circa ƒ500 miljoen verspeeld, aldus De Nicola.

De Italiaan stoort zich eraan dat de verantwoordelijken voor het slechte beleggingsbeleid nog steeds bij de bank zitten en zelfs zijn bevorderd. Het is wel al langer bekend dat de EIB enkele zeer magere beleggingsjaren heeft gehad in de eerste helft van de jaren '90. Maar volgens De Nicola is er op een onverantwoorde manier gespeculeerd met gemeenschapsgeld.

De EIB, die zo'n ƒ400 miljard aan kredieten heeft uitstaan, heeft naar het oordeel van de begrotingscontrolecommissie van het parlement veel te laconiek gereageerd op de slechte beleggingen. Vice-voorzitter Freddy Blak, tevens rapporteur van deze commissie, wil binnen twee weken een beter antwoord. Anders dreigt het parlement eind oktober kredietgaranties te onthouden aan de EIB.

VVD-europarlementariër Jan Mulder, lid van de begrotingscontrolecommissie, wil nog niet meteen van een nieuw schandaal met EU-geld spreken. "Ik kan het nog niet goed beoordelen, Blak komt nog met een tweede rapport. Maar het gaat om het principe van de controle. Als er iets fout gaat bij de EIB, dan moeten wij ons garant stellen terwijl we geen enkele controle op de bank hebben." Mulder weet ook niet zeker of er nu inderdaad ƒ500 miljoen is verloren of dat de rendementen van de EIB wel positief waren, maar achterbleven bij het marktgemiddelde.

De Europese Rekenkamer meent, bij monde van bestuurslid Maarten Engwirda, dat er geen gemeenschapsgeld in gevaar is omdat de reserves van de EIB zeer overvloedig zijn.

De EIB staat onder toezicht van de 15 lidstaten van de Europese Unie. Minister Zalm zit daarom in de raad van toezicht. De investeringsbank krijgt geld van de lidstaten, van de EU en trekt daarnaast geld aan kapitaalmarkten. De bank geeft vooral goedkope leningen aan stimuleringsprojecten in de armere regio's van de EU.

Labour-europarlementariër Donnelly is van plan de Finse regering, momenteel EU-voorzitter, volgende week aan haar jasje te trekken. Hij vindt dat dit soort beschuldigingen zo snel mogelijk uitgezocht moet worden om het vertrouwen van de publieke opinie in de Europese Unie niet te beschamen, aldus de woordvoerder van de socialistische fractie in het EP. Volgende week vergadert het europarlement in Straatsburg.

FOTO:PETER VINCENT SCHULD






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.