Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


maandag
4 oktober 1999

 


[Autosite]
[BOL, voor al uw boeken]
[Netaspect]
[Prive Roddelbox]

"Totale oorlog dreigt op Kaukasus"

Van onze correspondent - MOSKOU, maandag

De Tsjetsjeense president Aslan Maschadov, die slechts in naam nog over zijn land 'Itsjkeria' regeert, heeft gewaarschuwd voor het uitbreken van een totale Kaukasische oorlog indien Moskou besluit tot een grondoffensief tegen zijn republiek.

Maschadov omschreef zaterdag in een interview met de Frankfurter Rundschau de plannen van het Kremlin voor een grondoorlog als "zelfmoord". Tevens pleitte hij voor de komst van een internationale vredesmacht naar Tsjetsjenië, dat de afgelopen weken door ruim honderdduizend mensen is ontvlucht.

De opvangkampen in het naburige Ingoesjetië zijn primitief en inmiddels overvol. "We worden door Moskou behandeld als destijds de joden door de nazi's", riep een gevluchte Tsjetsjeense vrouw gisteravond voor de Russische televisie.

In de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny zit men inmiddels zonder gas, water en elektriciteit. Operaties kunnen uitsluitend nog worden uitgevoerd met noodaggregaten. Voor de 200.000 inwoners dreigt bovendien een tekort aan brood, nadat een grote broodfabriek door een van de Russische 'precisiebommen' is vernietigd.

De Russische premier Vladimir Poetin beschouwt Maschadov sinds vrijdag niet langer als het wettige gezag van Tsjetsjenië, dat feitelijk al jaren in handen was van groepen rivaliserende krijgsheren. Hoewel Maschadov zaterdag opnieuw aandrong op een onderhoud met president Boris Jeltsin, lijkt hij inmiddels volledig in de armen gedreven van extremistische moslim-strijders als Sjamil Basajev en Salman Radoejev.

Rusland begon twee weken geleden met het samentrekken van soldaten aan de grens met Tsjetsjenië. Hoewel het Kremlin blijft ontkennen een grootscheepse landoperatie te willen ontketenen, zijn enkele duizenden militairen inmiddels op Tsjetsjeens grondgebied begonnen aan de bouw van een zogeheten 'veiligheidszone'. Deze zal volgens sommigen uiteindelijk lopen tot de historische rivier de Terek: slechts vijftien kilometer van Grozny.

"De zone is bedoeld om toezicht te houden op alles wat Tsjetsjenië in- en uitgaat", aldus een woordvoerder van het Russische leger.

Moskou bestookte dit weekeinde opnieuw bolwerken van moslimrebellen die worden beschuldigd van een serie bomaanslagen in Rusland en van islamitisch separatisme in de berg- en vooral ook olierijke regio. Bij de aanvallen, onder meer op de stad Oeroes-Martan, zouden ook tientallen burgers zijn gedood.

De populariteit van premier Poetin, die Jeltsin onlangs aanwees als zijn kroonprins, lijkt te stijgen met de de dag. Volgens het invloedrijke tv-programma 'Itogi' (Resultaten) zien nu al meer Russen liever de ex-KGB'er Poetin als president dan de hervormer Grigori Javlinski of de Moskouse burgemeester Joeri Loezjkov.

Poetin beschouwt nu als het enige legitieme Tsjetsjeense orgaan het pro-Russische parlement, dat in 1996 door Moskou werd geïnstalleerd. Dit 'marionettenparlement' wordt geleid door Ali Alavdinov en is al bezig (kennelijk met de zegen van Moskou) een 'regering in ballingschap' te vormen.

Alavdinov c.s zijn echter gekozen onder verdachte omstandigheden, toen het eerste conflict van Moskou met Tsjetsjenië nog in volle gang was. Maschadov daarentegen kreeg in 1997 het mandaat bij verkiezingen die volgens internationale waarnemers "vrij en eerlijk" waren.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.