Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


maandag
4 oktober 1999

 


[BOL, voor al uw boeken]
[Netaspect]
[Prive Roddelbox]
[Autosite]

Parlement Indonesië kiest
Amien Rais tot voorzitter

Van onze correspondent - SINGAPORE, maandag

De 'Raadgevende Volksvergadering' (MPR), het nieuwe parlement in Jakarta, heeft gisteren een machtig politicus als voorzitter gekozen, namelijk de moslimleider Amien Rais.

Rais is leider van een verzameling van kleine partijen, die een belangrijke rol spelen bij de presidentsverkiezingen. Deze verkiezingen zijn door de volksvergadering met drie weken vervroegd tot 20 oktober a.s.

De keuze voor een eersterangs politicus als Rais geeft aan dat de volksvergadering en haar voorzitter veel serieuzer moeten worden genomen dan vroeger toen de voorzitter een marionet van de president was.

De leiding van de regerende Golkar-partij besluit op 13 oktober over het al dan niet handhaven van de kandidatuur van de huidige president Habibie voor het presidentschap. Intussen wordt er in Jakarta druk gespeculeerd over de kans dat Habibie binnenkort de handdoek in de ring gooit.

Mocht Golkar Habibie als kandidaat-president vervangen dan worden Megawati Soekarnopoetri's kansen vergroot. Zij zal niettemin nog bergen moeten verzetten om het land te mogen leiden. Haar 'Strijdende Democratische Partij Indonesie' (PDI-P) kwam weliswaar als grootste partij uit de verkiezingen van afgelopen juni maar met 153 zetels is zij nog ver verwijderd van de meerderheid die pas bij 351 stemmen begint.

Het nieuwe parlement maakt overmorgen meteen een vliegende start. In de komende week wil het niet alleen de uitslag van het referendum op Oost-Timor behandelen (en vermoedelijk goedkeuren) maar ook de grondwet zodanig wijzigen, dat het voor gewesten met sterke separatistische bewegingen, zoals Atjeh, Riau en Irian Jaya, moeilijker wordt hun onafhankelijkheid uit te roepen. De MPR wil voorts de presidentiële macht beperken, door onder andere een limiet aan het aantal ambtstermijnen te stellen.

De MPR telt 700 leden, te weten de 462 parlementariërs die op 7 juni j.l. werden gekozen in de eerste democratische verkiezing sinds 1955 plus 38 leden die door de krijgsmacht worden afgevaardigd plus 200 aangewezen leden, die de 27 provincies en de beroepsgroepen vertegenwoordigen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.