Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


maandag
4 oktober 1999

 


[CMG]
[Primafoon]
[Oce]
[Brunel]
[BOL, voor al uw boeken]
[ABN AMRO]
[Compu'Train]
[Eurocard Mastercard]

Diabetes krijgt karakter
van wereldepidemie

door Denise Hoogland en René Steenhorst - BRUSSEL, maandag

Diabetes begint wereldwijd het karakter van een epidemie te krijgen. Die vrees uitten vooraanstaande wetenschappers tijdens het internationale congres van de Europese Organisatie voor het Onderzoek naar Diabetes (EASD) in Brussel.

Diabetes, oftewel suikerziekte, schaart zich steeds meer onder de grote levensbedreigende aandoeningen zoals kanker, aids en hart- en vaatziekten. Op het door ruim 10.000 wetenschappers bezochte congres trad het oorzakelijk verband tussen diabetes en hart- en vaatziekten op de voorgrond.

Nederland telt momenteel zo'n 200.000 patiënten met diabetes type 2, ook wel bekend als ouderdomsdiabetes. Daarnaast loopt er waarschijnlijk eenzelfde aantal ouderen met de ziekte rond zonder dat zij en hun huisartsen dit beseffen.

Complicaties
Door het veelvuldig missen van de diagnose (de eerste symptomen hebben veel weg van reguliere ouderdomsklachten) en daardoor het uitblijven van eventuele behandelingen, krijgen de betrokken senioren te maken met ernstige complicaties zoals hart- en vaatproblemen en oogklachten.

Onderzoekers verwachten dat het aantal patiënten rond het jaar 2015 wereldwijd zal verdubbelen tot 220 miljoen. In Nederland zal het aantal diabetici dan op 800.000 uitkomen.

Eenzelfde weinig bemoedigende prognose geldt voor diabetes type 1, een vorm van de ziekte die zich al op jonge leeftijd uit en waarmee in Nederland momenteel zo'n 50.000 mensen kampen. Vooral de toename onder de groep nul- tot vijfjarigen houdt veel artsen bezig omdat er nog weinig over het ontstaan ervan bekend is.

De oorzaak van de dramatische toename van diabetes type 2 is volgens prof. dr. R. Heine, de enige Nederlandse hoogleraar in de diabetologie, wat hij noemt 'McDonaldisation': "Het in de westerse wereld op grote schaal verorberen van junkfood. Ook het feit dat steeds meer mensen steeds minder bewegen, draagt bij aan deze zorgwekkende ontwikkeling."

Heine, verbonden aan de afdeling endocrinologie van de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam, signaleert tot zijn tevredenheid dat de kennis over het bedreigende karakter van de ziekte steeds meer tot de bevolking doordringt. "Waar mensen tot voor enige jaren de effecten van de ziekte onderschatten, komen zij er langzaam achter hoe desastreus deze kan uitpakken. Denk aan blindheid, amputaties van ledematen en ernstig nierfalen."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.