&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
zaterdag
2 oktober 1999

Schandpaal

Zelden zijn zoveel vooraanstaande regionale politici en ambtenaren zo vernietigend in een rapport aan de schandpaal genageld als gisteren in het stuk van de commissie-Van Dijk over het bankieren door de provincie Zuid-Holland.

De commissaris van de Koningin, Leemhuis, leden en oud-leden van Gedeputeerde Staten, leden van Provinciale Staten en provinciale ambtenaren krijgen er, naast de accountants en ambtenaren van Binnenlandse Zaken, flink van langs.

Het bankiertje spelen door de provincie was volgens de commissie ondeugdelijk, extreem riskant, onrechtmatig en democratisch ontoelaatbaar. Bovendien is het verkeerde besluit verkeerd ingevoerd en verkeerd uitgevoerd. Een harder oordeel was nauwelijks mogelijk.

Inmiddels zijn, ook op landelijk niveau, een reeks van maatregelen ingezet om herhaling te voorkomen. Daarvoor is ook een cultuuromslag nodig zodat diegenen die een publieke taak hebben en met publiek geld omgaan, het algemeen belang waarvoor zij werken, niet uit het oog verliezen.

Door dit alles is het vertrouwen van het publiek in het publieke gezag ernstig ondermijnd en geschaad. Voor herstel daarvan is een schoonmaakoperatie nodig, via aanscherping van de regels, maar ook onder de bestuurders zelve.

Collectief falen waarvan sprake was sluit het vertrek van een reeks functionarissen niet uit, te beginnen met mevrouw Leemhuis en de twee medeverantwoordelijke gedeputeerden.


Het dagblad De Telegraaf geeft onpartijdig nieuws, zonder gebonden te zijn aan enige staatkundige partij, kerkelijke richting of belangen- gemeenschap, uitsluitend in dienst van 's lands belang.

Artikel 3 der Statuten

Hennies

Uit een reportage in deze krant over het lot van de in Turkije wegens heroïnesmokkel veroordeelde Nederlanders Hennie van Doeselaar en zijn vrouw Hennie Idzes, kan geconcludeerd worden dat er weer wat hoop gloort voor deze twee nu al anderhalf jaar in de cel wegkwijnende mensen.

Gelukkig maar.

Terwijl in Nederland allang duidelijk was geworden dat de twee verstandelijk niet geheel volwaardige 'Hennies' zo naïef zijn geweest zich door drugshandelaars te laten gebruiken voor drugssmokkel volstrekt onwetend hiervan accepteerden zij indertijd een gratis reisje naar Istanboel , is het tot dusver in Turkije uiterst moeilijk gebleken al die kennis over te brengen naar de rechters aldaar.

Daar lijkt nu verandering in te zijn gekomen, mede door toedoen van de inzet van vrienden van de Hennies en van veel andere Nederlanders, die geld bijeenbrachten voor betere rechtskundige hulp.

Dat, na terugverwijzing van hun zaak in hoger beroep, de rechtbank nu een deskundig psychologisch onderzoek heeft gelast, zal ongetwijfeld in hun voordeel werken en vervolgens hopelijk leiden tot een spoedig transport terug naar huis.





[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[Financiën]

[Xtra]