Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


zaterdag
2 oktober 1999

 


[CMG]
[Prive Roddelbox]
[Eurocard MasterCard]
[Tele2]

Machlas op schopstoel

door Valentijn Driessen - AMSTERDAM, zaterdag

Het antwoord van Ajax-trainer Jan Wouters komt pas morgen. Speelt Nikos Machlas, met 19 miljoen gulden de duurste aankoop uit de geschiedenis, morgen tegen Willem II nog in de basis. Of heeft de Griek na acht basisplaatsen (drie treffers) tegen Dukla Banska Bystrica zijn krediet verspeeld?

Nikos Machlas zit bij Ajax op de schopstoel.

In Slowakije werd Machlas voor de vierde achtereenvolgende keer voortijdig van het veld gehaald. Ditmaal werd hem slechts een half uur gegund en was Wouters na afloop duidelijk in z'n commentaar. "Machlas bracht niet wat ik van hem verwacht en daarom wisselde ik hem. Dan heeft het geen zin te wachten tot de rust. Shota Arveladze voldeed wel."

De Griek was verbijsterd toen hij het bord met nr. 9 omhoog zag gaan, maar wilde ondanks z'n teleurstelling niet uitweiden over de problemen. Een week geleden vertelden alle partijen dat het goed zou komen. Tijd zou de oplossing bieden, maar tijd krijg je niet bij een topclub. "Laat ik mijn mond houden voordat ik iets verkeerd zeg", wilde Machlas slechts kwijt. Maar de bom barst ongetwijfeld als hij morgen tegen Willem II op de bank begint.

Nikos verliest duels, Nikos zit de hele tijd op de grond, Nikos kaatst niet goed en zo heeft de technische staf nog wel meer bedenkingen over de Griek. Terecht of niet, het klopt dat Arveladze het als invaller de laatste weken beter doet. Maar de trainers en beleidsbepalers wisten toch wat voor type spits ze met Machlas in huis haalden? Jan Wouters maakte zich toch niet voor niets sterk voor hem? De Utrechter vind echter dat de fout bij Machlas ligt. "Er wordt gezegd dat hij geen ondersteuning krijgt, maar die krijgt hij wel. Ik word daarin gesterkt door de videobanden."

Het klopt ongetwijfeld wat Wouters zegt, maar wat ontbreekt is een man achter Machlas die hem goed kent, weet wat hij doet en in staat is hem vrij voor de keeper te zetten. Brian Laudrup zou zo iemand zijn, maar die rendeert ook als rechtsbuiten, terwijl Richard Knopper achter Machlas, Arveladze of wie dan ook meer dan regelmatig zijn doelpunt als schaduwspits meepakt. Wouters heeft uitgemaakt dat het voor Ajax meer oplevert als het systeem in dienst staat van het hele elftal in plaats van in dienst van Machlas.

Hoewel het Nikos Machlas dus eigenlijk niet valt kwalijk te nemen, dreigt hij buiten de boot te vallen. In principe lijkt er dan voor de man van 19 miljoen gulden geen weg meer terug bij Ajax. In dat geval zal de spanning niet alleen in de kleedkamer van trainers en spelers toenemen, maar wat te denken van de directie- en bestuurskamer. Ajax blijft wel een beursgenoteerde onderneming, waar kapitaalvernietiging een ernstige zonde is.

Vorig jaar zette Wouters, pas tien maanden hoofdverantwoordelijke, de toenmalige recordaankoop Georgi Kinkladze (15 miljoen) in een handomdraai bij het grof vuil en is nu dan Nikos Machlas (19 miljoen) aan de beurt? Of wordt dit weekeinde van hogerhand ingegrepen? Daar waar Jan Wouters de scepsis over zijn capaciteiten als technisch leider nog niet heeft kunnen wegnemen. Want Ajax draait ondanks een tweede plaats in de competitie en het bereiken van de tweede ronde van de UEFA Cup nog allerminst. Maar misschien dat Jan Wouters juist daarom Nikos Machlas wel wil slachtofferen, omdat de 'gegarandeerde' basisplaats van de Griek in de ogen van de trainer groei in de weg staat.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.