Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


zaterdag
2 oktober 1999

 


[BOL, voor al uw boeken]
[Netaspect]
[Prive Roddelbox]
[Autosite]

Juwelier nu revolverheld

door Gemma Buters - BRUSSEL, zaterdag

Winkeliers die overvallers eigenhandig een kopje kleiner maken, kunnen in België op grote sympathie rekenen. Een schietgrage juwelier en een cafébaas met een losse wijsvinger zijn deze week uitgeroepen tot helden van de Belgische middenstand. Beide kleine zelfstandigen schoten een inbreker dood en weekten met deze kordate aanpak een golf van adhesiebetuigingen los.

Tijdens de reconstructie van de schietpartij, staat de Belgische juwelier Wouter Tyberghien in het raam van zijn woning. Tyberghien loste17 maal een schot op een van de inbrekers vanuit het raam.

FOTO: PATRICK HOLDERBEKE

Collega-winkeliers, plaatsgenoten, willekeurige burgers en het onvermijdelijke Vlaams Blok zetten handtekeningenacties op touw om de twee vrij te krijgen uit hun voorlopige hechtenis. Met succes: de juwelier en de kroegbaas mochten deze week weer naar huis.

De 24-jarige juwelier Wouter Tyberghien werd een dag of tien geleden voor de tweede keer in zeven maanden overvallen. Drie Poolse inbrekers beukten met een Mercedes tegen de rolluiken van zijn nieuwe juwelierszaak in het Vlaamse Harelbeke. Tyberghien pakte zijn pistool en jachtgeweer en schoot vanuit een raam in de lucht om de boosdoeners op de vlucht te jagen.

Toen dat geen enkel effect had en de inbrekers met handen vol juwelen naar buiten renden, schoot de juwelier gericht en raakte daarbij een van de drie criminelen in de rug. De man overleed in luttele seconden. Zijn twee kompanen maakten zich uit de voeten.

De volgende dag werd Tyberghien overstroomd door steunbetuigingen van middenstanders. Een collega-juwelier uit zijn woonplaats vond het zelfs "jammer dat Wouter ze niet alle drie kon neerknallen".

Reconstructie

Maar uit een reconstructie wordt enkele dagen later duidelijk, dat Wouters verhaal tegenover de politie niet helemaal klopt. Hij blijkt liefst 17 keer in koelen bloede te hebben geschoten en had daarbij zelfs de tegenwoordigheid van geest om zijn wapens te herladen.

Met zelfverdediging lijkt zijn actie weinig te maken te hebben. Tyberghien wordt in voorlopige hechtenis genomen omdat hij is betrapt op tegenstrijdigheden en zelfs leugens, aldus de procureur.

De Harelbeekse middenstand laat het er niet bij zitten en start een actie om Wouter vrij te krijgen. Het hele dorp hangt vol met oranje pamfletten met de tekst 'Wouter vrij'. Ruim 34.000 handtekeningen worden opgehaald.

Afgelopen dinsdag demonstreerden honderden sympathisanten van Tyberghien voor de Kortrijkse raadkamer. Onder hen mengden zich vertegenwoordigers van het Vlaams Blok, die de boel flink opstookten. Leuzen als 'België barst' en 'Rechtspraak kromspraak' klonken door de lucht.

Vroeg in de avond wordt Tyberghien vrijgelaten. De Harelbeekse schutter wordt als een held door de dansende en zingende menigte onthaald.

Een dag later komt onder luid gejuich van sympathisanten ook de Mechelse kroegbaas Armand Stevens uit de cel. Hij schoot op 20 september in zijn café Taxi een vluchtende inbreker in de rug dood. Volgens de café-uitbater had hij alleen waarschuwingsschoten willen lossen. De Mechelse procureur oordeelt dat er geen sprake is van zelfverdediging.

De middenstandsorganisatie NCMV, die de handtekeningenacties volmondig ondersteunde, ontkent dat zij het toejuicht als middenstanders het recht in eigen handen nemen. Voorzitter Vandeputte: "Het NCMV heeft hier meer een emotionele dan een politieke daad willen stellen."

Maar de leden van het NCMV zijn minder terughoudend. De middenstanders zijn de inbraken en overvallen op hun winkels beu en hebben steeds vaker een wapen achter de hand. In België wordt gemiddeld drie keer per dag aangifte gedaan van diefstal. De politie heeft naar aanleiding van de incidenten in Mechelen en Harelbeke gewaarschuwd dat middenstanders geen burgeroorlog moeten ontketenen. Hun oproep lijkt aan dovemansoren gericht.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.