Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


zaterdag
2 oktober 1999

 


[BOL, voor al uw boeken]
[Netaspect]
[Autosite]
[Prive Roddelbox]

Habibie uitgejouwd door
nieuwe parlementariërs

Van onze correspondent - SINGAPORE, zaterdag

President Habibie van Indonesië is gisteren door parlementariërs uitgejouwd toen hij, vlak voor de leden van het nieuwgekozen parlement in Jakarta zouden worden beëdigd, in een toespraak verbeteringen van het democratische stelsel noodzakelijk noemde. Het is namelijk die democratie die de suprematie van de wet schraagt, aldus het staatshoofd wiens vrome woorden in de huidige situatie als onwaarachtig werden afgewezen.

De toch al impopulaire Habibie heeft aan geloofwaardigheid sterk ingeboet door zijn weigering een serieus onderzoek in te stellen naar de herkomst van het vermogen van zijn voorganger Soeharto, zijn aanpak van het probleem Oost-Timor en door zijn verwikkeling in een bankschandaal waarbij zo'n 150 miljoen gulden op illegale wijze in de kas van zijn Golkar-partij is gevloeid.

De kansen van de zittende president ook tot het volgende staatshoofd te worden gekozen, worden dan ook dagelijks lager aangeslagen.

Op de weg naar democratisering heeft Indonesië gisteren niettemin een nieuwe mijlpaal bereikt met de eerste bijeenkomst van het nieuwe, democratisch gekozen parlement.

De taken, van welke deze volksvertegenwoordiging zich allereerst moet kwijten, zijn de verkiezing van een nieuwe president, vermoedelijk over een week of drie, en het al dan niet goedkeuren van de referendumuitslag waarbij een grote meerderheid der Oost-Timorezen een maand geleden koos voor het verbreken van de banden met Indonesië.

"En we willen dat er zo snel mogelijk een regering wordt gevormd," zei Megawati Soekarnopoetri, een van de kanshebbers op het presidentschap. Haar 'Strijdende Democratische Partij Indonesië' (PDI-P) won bij de verkiezing 153 van de 462 verkiesbare plaatsen in het parlement en vormt daar de grootste fractie.

Maar de noodzakelijke coalitievorming, die ook bepalend is voor de keuze van het staatshoofd, is nog steeds in het stadium van vertrouwelijke onderonsjes in met kretek-rook gevulde achterkamertjes.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.