Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


zaterdag
2 oktober 1999

 


[BOL, voor al uw boeken]
[CMG]
[Primafoon]
[Primafoon]
[Compu'Train]
[ABN AMRO]
[Brunel]
[Oce]

Toename suikerziekte alarmerend

door Denise Hoogland en René Steenhorst

BRUSSEL, zaterdag

Diabetes begint wereldwijd het karakter te krijgen van een epidemie. Die vrees uitten gisteren vooraanstaande wetenschappers tijdens de slotdag van het internationale congres van de Europese Organisatie voor het Onderzoek naar Diabetes (EASD) te Brussel.

Diabetes, in de volksmond ook wel suikerziekte genoemd, schaart zich steeds meer tussen de grote levensbedreigende aandoeningen in de wereld als kanker, aids en hart- en vaatziekten. Op het door ruim tienduizend wetenschappers bezochte wereldcongres trad het oorzakelijk verband tussen diabetes en ziekten van het hart en de bloedvaten meer en meer op de voorgrond.

Nederland telt momenteel zo'n 200.000 patiënten met diabetes type 2, ook wel bekend als ouderdomsdiabetes. Daarnaast loopt er waarschijnlijk een even zo groot aantal ouderen rond met de ziekte zonder dat zij en hun huisartsen dit beseffen. Door het veelvuldig missen van de diagnose en daardoor eventuele behandelingen (de eerste symptomen hebben veel weg van gewone ouderdomsklachten), krijgen zij te maken met ernstige complicaties, zoals hart- en vaatproblemen en ook oogklachten.

Onderzoekers verwachten dat het aantal patiënten wereldwijd rond het jaar 2015 zal verdubbelen naar 220 miljoen. In Nederland zal het aantal diabetici dan uitkomen op 800.000. Eenzelfde weinig bemoedigende prognose geldt voor diabetes type 1, een vorm van de ziekte die zich reeds op jonge leeftijd uit en waarvan er in Nederland nu al zo'n 50.000 patiënten zijn. Vooral de toename onder de groep nul- tot vijfjarigen houdt veel artsen bezig, omdat er nog maar weinig over het ontstaan ervan bekend is.

Oorzaak van de dramatische toename van diabetes type 2 is volgens prof.dr. R. Heine, de enige Nederlandse hoogleraar in de diabetologie, de wat hij noemt, 'McDonaldisation': "Dat is het in de westerse wereld op grote schaal verorberen van junkfood. Ook het feit dat steeds meer mensen steeds minder bewegen draagt bij aan deze zorgwekkende ontwikkeling."

Heine, verbonden aan de afdeling endocrinologie van de Vrije Universiteit (VU) te Amsterdam, signaleert tot zijn tevredenheid dat de kennis over het bedreigende karakter van de ziekte steeds meer doordringt tot de bevolking: "Waar mensen tot voor enige jaren de effecten van de ziekte onderschatten, komen zij er langzaam achter hoe desastreus de ziekte kan uitpakken in een mensenleven. Denk aan blindheid, amputaties van ledematen en ernstig nierfalen."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.