Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


zaterdag
2 oktober 1999

 


[BOL, voor al uw boeken]
[Oce]
[Primafoon]
[Compu'Train]
[Primafoon]
[Brunel]
[CMG]
[ABN AMRO]

Spookrijden straks verleden tijd

door Dominique Weesie - AMSTERDAM, zaterdag

Het experiment met een nieuw waarschuwingssysteem tegen spookrijden is zo'n succes dat sinds de introductie ervan, ruim een jaar geleden, geen enkele automobilist meer in de fout is gegaan.

Het waarschuwingssysteem, dat uniek is voor Europa, is volgens VVN de enige methode die écht werkt tegen spookrijders. Met sensoren in het wegdek wordt de rijrichting van het voertuig geregistreerd. Zodra een auto de verkeerde weghelft opdraait, wordt onmiddellijk groot alarm geslagen. Op een verkeersbord met de tekst 'Ga terug' beginnen direct twee felle lichten te knipperen, vergezeld door een gillende sirene.

Tijdens de proefperiode sloegen bijna 1200 auto's de verkeerde weghelft op. Het zogenoemde Spookrijders Waarschuwingssysteem zorgde er echter voor dat niemand ook daadwerkelijk tegen het verkeer in ging rijden.

De resultaten van het onderzoek worden volgende week gepresenteerd. Veilig Verkeer Nederland (VVN) heeft al aangekondigd naar aanleiding van de resultaten met het systeem bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat te gaan aandringen op een landelijke doorvoering ervan.

"Methodes met pijlen op het wegdek en allerhande verbodsborden worden te gemakkelijk over het hoofd gezien. Dit systeem valt niet meer te negeren. Dat hebben de cijfers ook wel uitgewezen. Automobilisten schrikken zich werkelijk rot en worden direct op hun fout gewezen", adlus VVN-zegsman B. Woudenberg.

Volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) is 0,1 procent van alle geregistreerde ongevallen in ons land het gevolg van spookrijden. Dit komt neer op 22 'spookrij-ongevallen', waarbij gemiddeld vier doden en vijf tot tien ernstig gewonden vallen.

Uit het zojuist afgeronde onderzoek blijkt echter dat er nog véél meer op de verkeerde weghelft wordt gereden dan tot nu toe werd aangenomen. Zo registreerde de proefopstelling van het Spookrijders Waarschuwingssysteem op de Alkmaarse rondweg gemiddeld wekelijks vijftien meldingen op werkdagen en acht in het weekend.

Woudenberg: "We waren echt verbijsterd door deze cijfers en zijn daarom zelf een week lang gaan posten, omdat we dachten dat het Spookrijders Waarschuwingssysteem onjuiste getallen doorgaf. Maar met de teller bleek niets mis te zijn, spookrijden gebeurt gewoon veel vaker dan tot nu toe werd aangenomen. Daarom is het zaak dat dit nieuwe, succesvolle systeem op hele korte termijn in heel Nederland wordt ingevoerd. Deze methode kan jaarlijks een heleboel ellende besparen."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.