Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


zaterdag
2 oktober 1999

 


[ABN AMRO]
[Oce]
[CMG]
[Primafoon]
[BOL, voor al uw boeken]
[Brunel]
[Compu'Train]
[Primafoon]

Schiphol-schoonmaker
was mensensmokkelaar

door Fred Soeteman - HAARLEM, zaterdag

Met een eis van zes jaar cel heeft justitie alle 45.000 werknemers van Schiphol ingepeperd, hun speciale pasjes voor de luchthaven niet te misbruiken voor mensensmokkel.

Voor schoonmaker Abderrahman A. (31) komt de waarschuwing wat de Haarlemse officier van justitie mevr. mr. A. Nienhuis betreft te laat, nu vaststaat dat hij in zeker vier maanden wekelijks drie- of viermaal groepjes Marokkanen illegaal heeft binnengesluisd vanuit de transitlounge: voorzichtig geschat minimaal 249 personen. Maar 't kunnen er ook 450 zijn geweest.

Als het aan advocaat mr. P. Plasman ligt mag justitie de man echter niet eens meer vervolgen, omdat de marechaussee sinds eind februari willens en wetens de zaak op de plank had laten liggen, bij gebrek aan mankracht voor een omvangrijk en tijdrovend nader onderzoek.

Zo zou, onder de ogen van de grensbewakers, de stroom reizigers van KLM- en Transaviavluchten tusen Casablanca en Istanboel, afhakend in Amsterdam, ongehinderd in stand zijn gebleven. Pas toen o.a. receptionistes van een luchthavenhotel alarm sloegen over de activiteiten van A. in zijn rode hesje, werd de draad van het onderzoek weer opgenomen.

A. heeft toegegeven dat hij zijn klanten, die al in Marokko of Turkije ingeseind moeten zijn geweest, gewoonlijk met een hoofdknikje beduidde dat zij hem moesten volgen. De mensen herkenden hem snel, omdat een zekere Youssef hun ,voor vertrek, had geraden uit te zien naar "de man met de grote baard".

Met zijn Schiphol-pasje opende A. dan de glazen schuifdeuren van een personeelsdoorgang, en dan ging het, bijvoorbeeld met zes man in ganzenpas achter hem aan, langs de ingang van het Mercure hotel, via trappen naar een kelder, vanwaaruit onbelemmerde entree tot Nederland mogelijk is. In die kelder betaalde de levende smokkelwaar 900 tot 1500 dollar per persoon - ook al maakte A. er gisteren in de rechtszaal liever guldens van.

Maar soms werd hij helemaal niet betaald, beweerde hij. Of: "Ik vroeg niets. Ze gaven het gewoon. Ik deed het eigenlijk om die mensen te helpen, ik deed 't ook voor Allah."

Maar in het onderzoek figureert slechts één man die geen geld bij zich had. En die moest maar weer terugvliegen naar Marokko. Rechtbankpresident mr. Th. Roëll: "Volgens berekeningen van de marechaussee heeft die liefdadigheid meer dan vijf ton opgeleverd."

Advocaat Plasman bestreed dat A. heeft geopereerd als lid van een criminele organisatie. "Bij observaties bleek, dat hij stond te bedelen bij de toiletten. Dan is weinig aannemelijk dat hij in de top van een mensen-smokkellijn heeft gezeten." Bovendien, aldus de raadsman, is "hulp verlenen bij het zich toegang verschaffen tot Nederland" zoals verweten, geen strafbaar feit. "Want dat doet ieder reisbureau ook."

Uitspraak: 15 oktober






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.