Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


zaterdag
2 oktober 1999

 


[Compu'Train]
[Primafoon]
[CMG]
[Brunel]
[BOL, voor al uw boeken]
[Oce]
[ABN AMRO]
[Primafoon]

Leemhuis wankelt
na Ceteco-affaire

Van onze Haagse redactie - DEN HAAG, zaterdag

De positie van commissaris van de Koningin in Zuid-Holland mevrouw J. Leemhuis-Stout, de twee betrokken gedeputeerden en de griffier van de provincie lijkt na het vernietigende rapport van de onderzoekscommissie-Van Dijk over de Ceteco-affaire onhoudbaar geworden.

Ondanks het keiharde eindoordeel van de onderzoekscommissie Van Dijk zijn gisteren echter nog geen politieke consequenties getrokken door de hoofdrolspelers in het bankiersdrama van de provincie Zuid-Holland.

De zwaar onder vuur liggende mevrouw Leemhuis-Stout verklaarde gisteren dat ze pas komende woensdag tijdens een speciale vergadering van Provinciale Staten verantwoording wil afleggen voor haar handelen in de hele affaire. Ook andere politieke kopstukken krijgen dan de gelegenheid zich te verdedigen.

Volgens de onderzoekscommissie is het besluit uit 1995 van de provincie Zuid-Holland om te gaan bankieren "ondeugdelijk, extreem riskant, onrechtmatig en ondemocratisch".

Op advies van de commissie Van Dijk is gisteren onmiddellijk aangifte gedaan van mogelijke "substantiële onregelmatigheden" bij de betaling van provisies door de provincie aan een van de geldmakelaars waarmee de omstreden provincie-ambtenaar Karel Baarspul zaken deed.

Uit de gisteren gepresenteerde resultaten van het onderzoek blijkt dat alle betrokkenen, zowel op het bestuurlijk niveau als binnen het ambtelijk apparaat, verantwoordelijk zijn voor het financiële debacle.

Het gaat daarbij om de commissaris van de Koningin, het gehele college van gedeputeerde Staten uit 1995, de griffier, maar ook het hoofd van de centrale afdeling Financiën en kasgeldbeheerder K. Baarspul.

CDA-gedeputeerde J. Heijkoop en zijn PvdA-collega J. Wolf, beiden net als in 1995 nog lid van het college, worden direct verantwoordelijk gehouden voor het drama.

"Het hele systeem deugde niet en in het toezicht daarop heeft de complete ambtelijke top gefaald", aldus Van Dijk in een keihard oordeel.

De commissie Van Dijk vindt verder dat de externe accountant Ernst & Young ernstig tekort is geschoten in de controle van de boeken van de provincie. "De accountant had veel niet veel in de gaten", aldus Van Dijk.

De commissie concludeert dat de administratie die werd verricht door de kasgeldbeheerder zelf, volstrekt ontoelaatbaar was. De onderzoekscommissie is sowieso hard in haar oordeel over kasgeldbeheerder Baarspul. "De treasurer overtrad geheel zelfstandig alle regels. Hij nam zelfstandig alle risico's en dat maakte een debacle als dit onvermijdelijk", aldus Van Dijk, die geen uitspraak wilde doen over het feit of de geschorste Baarspul ooit nog in het provinciehuis kan terugkeren.

Risico's

Ook Provinciale Staten krijgen een veeg uit de pan. Zij hadden volgens Van Dijk uit de rekeningen moeten opmaken dat er grote winst werd gemaakt en dat daar grote risico's aan kleefden.

Overigens nam Van Dijk het opvallend mild op voor de veelgeplaagde commissaris der Koningin. "Ik zeg niet dat Leemhuis geen enkele verantwoordelijkheid draagt, maar de aandacht ligt te eenzijdig bij haar. Er moet in breder perspectief worden gekeken naar de rol van het volledige college en de betrokken ambtenaren."

Geschokt

Leemhuis trok gisteren weliswaar niet meteen het boetekleed aan maar liet wel weten zeer geschokt te zijn over de uitkomsten van het onderzoek.

De fractievoorzitters in de Provinciale Staten lieten gisteren eensgezind weten voor die tijd nog geen conclusies te willen trekken. Wel reageerden ze stuk voor stuk zeer aangedaan.

Het accountantskantoor Ernst & Young stelt dat het weliswaar meer had kunnen doen om problemen te voorkomen maar dat niet gezegd kan worden dat het kantoor ernstig in zijn controletaak is tekortgeschoten.

Kasgeldbeheerder Karel Baarspul liet gisteren via zijn advocaat weten zich niet te kunnen vinden in de overwegingen en conclusies uit het rapport.


Kok geschokt over rapport

Van onze parlementaire redactie - DEN HAAG, zaterdag

Minister-president Kok heeft gisteren geschokt gereageerd op het keiharde rapport van de commissie-Van Dijk over de Ceteco-affaire.

"Dit zijn buitengewoon ernstige conclusies. Een heel hard oordeel", aldus de premier na afloop van de ministerraad.

Kok doelt met name op het feit dat de Provinciale Staten niet door de gedeputeerden op de hoogte zijn gesteld van het besluit om te gaan bankieren. Bovendien was dit besluit in strijd met de wet.

"Dit zijn grove nalatigheden. Een dubbele fout", oordeelde Kok. "Het is zorgelijk en het werkt bovendien door in de manier waarop burgers tegen het bestuur aankijken."

De minister-president weigert een oordeel te vellen over het wel of niet aanblijven van bestuurders van de provincie, waaronder commissaris van de Koningin Leemhuis. "Het woord is nu aan Provinciale Staten, maar daar zullen ongetwijfeld ernstige woorden worden gewisseld."

Wel liet hij doorschemeren dat minister Peper (Binnenlandse Zaken) na het debat in de provincie Zuid-Holland alsnog zelf kan ingrijpen. De bewindsman gaat uiteindelijk immers over de benoeming van een commissaris van de Koningin.

"Het kabinet gaat ook een eigen afweging maken, maar ik wil nu geen belastende voorspelling doen. De provincie is aan zet", aldus premier Kok.

Ook de Tweede Kamer is ernstig bezorgd over keiharde conclusies van de commissie-Van Dijk. Binnen de VVD houdt men ernstig rekening met een gedwongen vertrek van partijgenote Leemhuis.

In hun officiële reactie zijn de liberalen veel voorzichtiger. "Er zijn meerdere fouten door meerdere personen gemaakt. De betrokken personen moeten zich de inhoud van het rapport aantrekken", aldus VVD-Kamerlid Luchtenveld.

CDA-leider De Hoop Scheffer spreekt van een "schokkend rapport dat het vertrouwen in de politiek en het bestuur schaadt."

Ook regeringspartijen D66 en PvdA hebben snoeiharde kritiek. "Wat hier is gebeurd is onverantwoord en onvergeeflijk. Het is een collectief falen van hier tot ginder", aldus D66-Kamerlid Scheltema. "Er is informatie verzwegen en dat is echt heel erg", zo concludeert PvdA-Kamerlid Noorman.

De Kamer wil net als Kok nog niet ingaan op de vraag of Leemhuis en de betrokken gedeputeerden hun biezen moeten pakken. "De Provinciale Staten zijn nu aan de beurt om een oordeel te vellen", zo luidt het unaniem.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.