Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


zaterdag
2 oktober 1999

 


[CMG]
[ABN AMRO]
[Primafoon]
[Primafoon]
[Compu'Train]
[Brunel]
[BOL, voor al uw boeken]
[Oce]

KLM-luchtbrug
voor operaties
in Zwitserland

door Martijn Koolhoven - AMSTERDAM, zaterdag

Nederlanders die geen zin hebben om lang te wachten op een operatie kunnen met ingang van deze maand in Zwitserland direct onder het mes.

De nieuwe onderneming SwissHealthCare begint namelijk een KLM-luchtbrug naar Zwitserland voor het uitvoeren van alle medische behandelingen zonder enige wachtlijst. Ze wil hiermee inspelen in het "gat in de markt" dat in haar ogen in Nederland is ontstaan door de enorme lange wachtlijsten voor veel medische behandelingen.

SwissHealthCare heeft daartoe een contract gesloten met de Hirslanden Groep, een groep van zeven vooraanstaande privé-klinieken in Zwitserland die alle medische ingrepen kunnen uitvoeren. In Zwitserland is de Hirslanden bv marktleider in het uitvoeren van hartoperaties, ze verrichtte vorig jaar 30 procent van de by-pass operaties in het Alpenland, in totaal zo'n 10.000.

Begeleiding

Voor het vervoer van patiënten heeft de Nederlandse onderneming een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de KLM. De KLM heeft toegezegd patiënten met extra veel zorg te begeleiden en bijvoorbeeld op Schiphol of op de plaats van bestemming voor rolstoelen te zorgen. De patiënten moeten overigens wel stabiel genoeg zijn om zelf te kunnen reizen.

De kosten van de medische behandeling variëren van bijvoorbeeld ƒ14.000 voor een staaroperatie tot ƒ60.000 voor het laten uitvoeren van een heupoperatie. Deze prijzen zijn inclusief medisch onderzoek ter plaatse en ziekenhuis-opname, maar exclusief transport. Alles vrijwel per direct. Ter vergelijking: in Nederland bestaat voor een staaroperatie een gemiddelde wachtlijst van 16 weken. Wie een nieuwe heup nodig heeft, mag eveneens vier maanden in de wachtkamer plaatsnemen.

Volgens directeur Török is het idee voor de luchtbrug ontstaan door de positieve ervaringen die zijn opgedaan met het behandelen van Nederlandse patiënten met nek- en rug-problemen in het Amerikaanse Bonati-instituut in Florida. Zijn onderneming verzorgt al enkele jaren met succes van deze "operatie-reizen" naar Florida naar de kliniek van deze chirurg. "We kregen steeds meer verzoeken binnen of we ook andere medische behandelingen in het buitenland konden aanbieden. We zijn gaan zoeken in Europa, en ja, dan kom je al snel uit in Zwitserland, want dat land staat van oudsher bekend als medische topper."

Hartoperaties

SwissHealthCare, die volgende week via advertenties en Internet de luchtbrug naar Zwitserland bekendheid gaat geven,verwacht vanuit Nederland de grootste vraag naar hartoperaties (by-pass en pacemaker), orthopedie (kunstheupen en kunstknieën), het implanteren van kunstgewrichten, oncologie (kankerbehandelingen en kankeroperaties), behandelingen prostaatproblemen, vruchtbaarheid- en onvruchtbaarheids-behandelingen.

De zeven klinieken waar Nederlanders -al of niet voor eigen rekening- geopereerd gaan worden, staan in Zürich, Bern, Genève, Lausanne en Aarau.

De KLM bevestigt de samenwerking met SwissHealthCare. "Wij zijn al 80 jaar in de business met een eigen medische dienst. Als er tijdens transport wensen zijn, kunnen we die herkennen en de nodige maatregelen treffen".






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.