&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
donderdag
30 september 1999

Beloning

Staatssecretaris Vermeend (Financiën) heeft de Tweede Kamer een lange lijst gestuurd met apparaten die de koper ervan een milieucheque van 100 tot 450 gulden opleveren, uit te betalen door het lokale energiebedrijf.

Ook voor het nemen van energiebesparende maatregelen in de woning komt een duidelijke vergoedingsregeling.

Een uitstekende zaak.

Eindelijk blijkt nu ook bij de rijksoverheid het nuchtere besef door te breken dat het belonen van milieubewust gedrag effectiever is dan het bestraffen van energieverspillend gedrag door middel van extra heffingen.

Financiële straffen voor achteloosheid op het gebied van energieverbruik stoten alleen maar af, hetgeen averechts werkt op de goede bedoelingen van het milieubeleid.

Het beloningsprincipe behoort overigens ook op verkeersgebied meer ingang te krijgen.

Een gezonde ontwikkeling in dit opzicht zou bijvoorbeeld zijn om het aangekondigde systeem van tolheffingen overboord te gooien en in plaats daarvan het laten staan van de auto fiscaal te belonen.

Ook bij het verkeersmilieuprobleem werkt dat ongetwijfeld veel beter dan het bestraffende oog van de overheid in verfoeilijke tolpoorten.


Het dagblad De Telegraaf geeft onpartijdig nieuws, zonder gebonden te zijn aan enige staatkundige partij, kerkelijke richting of belangen- gemeenschap, uitsluitend in dienst van 's lands belang.

Artikel 3 der Statuten

Betutteling

Minister Borst (Volksgezondheid) heeft onder druk van de Tweede Kamer haar plannen tot beperking van de plaatsen waar alcohol mag worden genuttigd en mag worden gekocht aanzienlijk moeten versoepelen. Dat is maar goed ook.

Niet omdat haar doelstelling, matiging van alcoholgebruik, zo slecht is. Er wordt in ons land veel gedronken, waarbij de grenzen nogal eens worden overschreden. Alcoholisme, ook onder de jeugd, is een groot probleem. Er wordt ook te weinig acht op verborgen alcoholisme geslagen.

Maar waar alcohol nu eenmaal een onderdeel van de samenleving is, werkt een wettelijk opgelegd gedetailleerd matigingsbeleid totaal niet. Die moet vanuit de burgers zelf komen, daarbij geholpen door familie, vrienden en collega's. Wettelijke versoberingen worden aan de laars gelapt, zeker als elk controlemechanisme ontbreekt.

Zo moeten werkgevers en werknemers onderling maar uitmaken wanneer rond het werk wel en niet kan worden gedronken en moeten sportclubs zelf maar bepalen wat zij wanneer in hun kantines aan alcohol aanbieden.

Een overheid die dat allemaal van bovenaf wil regelen is veel te betuttelend bezig. Het is jammer dat D66-minister Borst dat niet zelf heeft ingezien, maar moest worden teruggefloten.





[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[Financiën]

[Xtra]