Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


donderdag
30 september 1999

 


[Postbank WinstVastKoopsom]
[Autosite]
[V & L informatica]
[Oce]
[BOL, voor al uw boeken]

Beursfonds De Vries Robbé
zet zichzelf in de etalage

Van een onzer redacteuren - AMSTERDAM, donderdag

Beursfonds De Vries Robbé zet zichzelf in de etalage. Na de verkoop van de grootste activiteit, Gevel Nederland, eerder dit jaar, kondigde het concern gisteren aan ook van de uitzendbureaus af te willen. Directeur R. Van den Hoek overweegt zelfs de laatste activiteit, kraanbouwer Bailey, van de hand te doen.

Daardoor zou het beursfonds leeg kunnen worden verkocht en het geld aan de aandeelhouders kunnen worden teruggegeven. Ook zegt Van den Hoek "open te staan" voor een overname van het fonds in de huidige vorm. "Maar wel onder de voorwaarden dat de continuïteit van het fonds gewaarborgd is en de overname niet ten koste gaat van personeel en aandeelhouders", stelt hij.

Andere opties die Van den Hoek oppert "het zijn scenario's, een plan is er niet", benadrukt hij zijn een reversed take over of toch het uitbouwen van de huidige activiteit Bailey. In dat geval zou De Vries Robbé dus wel blijven bestaan.

Van den Hoek wil niet zeggen hoe groot de kans is op het voortbestaan van het beursfonds in de huidige vorm. "Ik ben alle scenario's aan het overwegen. Kansen op scenario's geef ik niet." De directeur zegt nog niet benaderd te zijn door partijen die in het fonds geïnteresseerd zijn.

De mededeling van Van den Hoek viel gisteren samen met de publicatie van de halfjaarcijfers. De Vries Robbé heeft in de eerste helft van dit jaar weer zwarte cijfers geschreven. Na het desastreus verlopen boekjaar 1998 boekte het concern over de eerste zes maanden van 1999 een bescheiden winst uit gewone bedrijfsuitoefening van ƒ321.000 op een omzet van ƒ29,9 miljoen. Het concern zegt "voorzichtig positief" te zijn over de vooruitzichten voor de tweede helft van dit jaar.

De nettowinst liep op tot ƒ4,8 miljoen. Dit bedrag werd behaald als gevolg van de verkoop van de noodlijdende dochter Gevel Nederland, eerder dit jaar. Hoewel de buitengewone bate suggereert dat Gevel voor ƒ4,5 miljoen is verkocht, is de winst grotendeels toe te schrijven aan het vrijvallen van negatief eigen vermogen. Ultimo 1998 bedroeg de netto vermogenswaarde van Gevel Nederland ƒ8,56 miljoen negatief, zo meldde het concern in het jaarverslag. Hiervoor trof het bedrijf destijds een voorziening.

Door de verkoop van Gevel inclusief De Vries Robbé Gevelbouw aan de vanuit Duitsland opererende investeringsmaatschappij Forex Lloyd, waardoor het beursfonds nu naar een andere naam op zoek moet leverde De Vries Robbé circa de helft van de omzet in. Met het afstoten van de drie technische uitzendbureau's, ondergebracht in BTS Holding, loopt de omzet verder terug tot ƒ29,9 miljoen in het eerste halfjaar. Over heel 1998 boekte De Vries Robbé een omzet van ƒ107 miljoen en een verlies van ƒ8,3 miljoen.

Van den Hoek, tegenwoordig opererend vanuit Zeist in plaats van Gorinchem, stelt dat de uitzendbureaus nog altijd verlies draaiden waar op een breakeven resultaat was gerekend. Daarom wil het fonds nu van de activiteiten af over het eerste halfjaar zijn de resultaten van BTS holding al gedeconsolideerd en ondergebracht onder de post deelnemingen. Het resultaat hiervan kwam in de eerste zes maanden uit op een verlies van ƒ816.000. De uitzendbureaus staan voor ƒ1,7 miljoen in de boeken.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.