Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


donderdag
30 september 1999

 


[Autosite]
[Postbank WinstVastKoopsom]
[BOL, voor al uw boeken]
[Oce]
[V & L informatica]

AOT wil ook in toekomst
beursgangen niet begeleiden

door René Lukassen - AMSTERDAM, donderdag

Zelfs al krijgen hoekmansbedrijven in de toekomst de mogelijkheid om actief te worden als zakenbank, dan nog zal AOT zich niet gaan toeleggen op bijvoorbeeld het naar de beurs brengen van bedrijven. "Dat lijkt me niet waarschijnlijk", aldus bestuursvoorzitter Sasker de Boer. AOT streeft in eerste instantie naar verdere uitbreiding van bestaande activiteiten. In het buitenland, want in Nederland zijn de grenzen van de groei zo langzamerhand bereikt. Last van internet-brokers zal AOT daarbij niet hebben, zo meent De Boer.

Tot dusver mogen hoekmansbedrijven in Nederland geen activiteiten ontplooien als vermogensbeheerder of zakenbank. Als het aan Van der Moolen, AOT, Bever en Susquehanna/Coffeng zélf ligt, dan komt aan deze verplichte single capacity snel een einde. De vier zouden in het vervolg dan ook naast als hoekman actief mogen zijn op het gebied van bijvoorbeeld corporate finance en vermogensbeheer. "Theoretisch zouden we, als bank, zelfs spaarrekeningen aan mogen bieden", aldus De Boer.

Toch is het niet waarschijnlijk dat AOT een dergelijke stap zet. "Wat we nu doen, het handelen in afgeleide producten van aandelen, blijft onze hoofdactiviteit", zo stelt de bestuursvoorzitter. "Als je als bedrijf iets goed kan, moet je je daar op focussen."

Als met beurs en toezichthouder overeenstemming wordt bereikt over de afschaffing van de single capacity De Boer noemt dat "wel haalbaar" zal AOT haar strategie niet wijzigen. "We willen fors uitbreiden in het buitenland." Daarbij heeft het bedrijf, sinds 1985 genoteerd aan de Amsterdamse effectenbeurs, eigenlijk geen keuze. "Gezien ons marktaandeel kunnen we in Nederland niet meer groeien", zo erkent hij.

"Op de Nederlandse effectenbeurs is sprake van een maximum marktaandeel van 35 procent en daar zitten we dicht tegen aan." Op de Nederlandse optiebeurs, waar van een maximum geen sprake is, zou AOT een marktaandeel hebben van meer dan 10 procent. "Maar daar wil je geen marktaandeel van 35 procent, omdat dat zou betekenen dat je ook heel veel risico loopt. Op de optiebeurs wil je dat risico juist verdelen over de markt."

De groei moet volgens De Boer komen uit zowel de Verenigde Staten als Europa. In de VS nam AOT in maart van dit jaar een 60%-belang in market maker Wescott Trading, waardoor het nu ook actief is op de optiebeurs van Chicago (naast die van San Francisco). "Op andere beurzen in de VS willen we eveneens door overnames starten", aldus De Boer.

In Europa moet de groei vooral autonoom zijn, waarbij technologie volgens de AOT-topman een belangrijke rol zal spelen. "In Europa zijn we vooral actief door middel van schermenhandel vanuit Amsterdam. Die schermenhandel willen we verder uitbouwen. Het voordeel van schermenhandel vanuit één locatie is dat je de informatie van verschillende markten uit kunt wisselen. Het nadeel is dat je soms echt beter fysiek aanwezig kunt zijn, omdat je de markt dan beter aanvoelt."

Bang dat de opkomst van internet-brokers de positie van hoekmansbedrijven verder onder druk zet, is De Boer niet. "Integendeel. Voor onze business is de opkomst van internet-beleggen een heel mooie ontwikkeling, want beleggen wordt zo goedkoper en beleggers worden daardoor actiever."

Of een order nu wordt gegeven via internet, de telefoon of een beleggingsadviseur, in de huidige situatie komt de order hoe dan ook terecht bij een hoekmansbedrijf. "Als er tegen een kooporder een verkooporder staat, of andersom,dan vallen die automatisch tegen elkaar weg en komt de hoekman er niet meer aan te pas. Is dat niet zo, dan is de hoekman verplicht om er tegenover te gaan staan."

Driftig op zoek naar partners omdat AOT het alleen niet zou redden, is De Boer net zo min. "In eerste instantie willen we zelfstandig verder. We hebben daarvoor de mensen en de technologie in huis. Ik zie geen reden waarom we het stand alone niet zouden kunnen."

Dat er in het verleden meermaals is gespeculeerd op een overname van AOT door een Merrill Lynch of Susquehanna is voor een deel De Boers eigen schuld, zo stelt hij desgevraagd. "Op een vraag over de mogelijkheid dat AOT zou worden overgenomen, heb ik geantwoord: als iemand een serieus bod doet, zullen we daar als beursgenoteerd bedrijf serieus naar kijken, iets dat volgens mij elk beursgenoteerd bedrijf met aandeelhouders zal zeggen." Die uitspraak zou vervolgens verkeerd zijn uitgelegd en een eigen leven zijn gaan leiden.

"We zijn helemaal niet op zoek naar partners", aldus De Boer. "Ik zou het zelfs om willen draaien. Wíj zijn op zoek naar overnames." In het buitenland uiteraard, want in Nederland is de onderneming gezien haar grote marktaandelen definitief uitgegroeid.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.