Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


donderdag
30 september 1999

 


[Brunel]
[Netaspect]
[Primafoon]
[CMG]
[Primafoon]
[Oce]
[Compu'Train]
[BOL, voor al uw boeken]
[ABN AMRO]

Borst bepleit drankpolitie

Van onze parlementaire redactie - DEN HAAG, donderdag

Een speciale 'drankpolitie' moet, als het aan minister Borst (Volksgezondheid) ligt, gaan controleren of iedereen zich houdt aan haar nieuwe drankwet.

De D66-bewindsvrouw voert nog overleg met haar collega's Peper (Binnenlandse Zaken) en Korthals (Justitie). Haar eigen inspectie kan die taak onmogelijk op zich nemen, zo liet Borst gisteren weten aan de Tweede Kamer.

Borst denkt onder meer aan "strengere sancties en hogere boetes" voor horeca-eigenaren en slijters die de regels aan hun laars lappen. Discotheken en bars die bier of wijn schenken aan jongeren onder de 16 jaar en sterke drank aan jongeren onder de 18 jaar, zouden bijvoorbeeld tijdelijk moeten kunnen worden gesloten. Vergunningen moeten bij overtredingen ook sneller worden ingetrokken.

De D66-bewindsvrouw erkende gisteren dat de nieuwe alcoholregels in de praktijk nauwelijks te controleren zijn. Alle fracties waren uitermate sceptisch over de naleving van bijvoorbeeld een verbod op de verkoop van alcohol bij benzinepompen, het verplicht achter slot en grendel zetten van de drankvoorraad bij kinderdisco's en controle op de leeftijdsgrenzen.

Vergist

Borst gaf ruiterlijk toe dat zij zich in de vorige periode heeft vergist door te denken dat 50 extra mensen bij de Inspectie voor de Gezondheidsbescherming de controle kunnen uitvoeren. De suggestie van Borst dat de politie bijvoorbeeld in de tas van een minderjarige mag kijken die uit een slijterij komt, wekte verbazing in de Kamer.

Verder moet de horeca volgens Borst gaan meebetalen aan de overlast die door alcoholmisbruik wordt veroorzaakt. "Een goede naleving gaat natuurlijk wel wat kosten. De branche moet daaraan meebetalen", aldus de bewindsvrouw.

Een aantal regels van Borst wordt, zo bleek gisteren, door een Kamermeerderheid verworpen of afgezwakt. Zo gaat de drooglegging van bedrijfskantines niet door en worden de regels voor het tappen in sportkantines onder druk van VVD en PvdA verder versoepeld. De twee regeringspartijen gaan ermee akkoord dat er altijd iemand op een sportclub moet zijn met een opleiding 'sociale hygiëne', maar dat mag dan ook een verkorte eendaagse cursus zijn.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.