Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


woensdag
29 september 1999

 


[Tele2]
[Eurocard MasterCard]
[Prive Roddelbox]
[CMG]

Mueller legt Eric Heiden vast

door Luuk Blijboom - NIJMEGEN, woensdag

Een balletje afslaan tijdens de Dan Jansen Invitational, een jaarlijks terugkerend golfevenement in Milwaukee ten bate van Amerikaanse leukemie-patiënten, leverde Peter Mueller (ondanks zijn bescheiden handicap) een aardige hoofdprijs op. Tussen de holes door legde de coach van de commerciële schaatsploeg SpaarSelect twee weken geleden zijn illustere landgenoot Eric Heiden vast. Tot en met de Olympische Spelen van Salt Lake City in 2002 is de drievoudig wereld- en vijfvoudig olympisch schaatskampioen als tweede ploegarts aan de equipe verbonden.

Het aantrekken van de 41-jarige Heiden, orthopedisch chirurg te Sacramento, moet volgens diens vriend Mueller vooral worden gezien als een zet op het mentale vlak. Komend seizoen zal de Amerikaan die na zijn schaatscarrière een kortstondig avontuur als profwielrenner bij Seven Eleven beleefde en later bij de sport betrokken bleef als co-commentator van de televisiezender TNT en ploegarts van de NBA-basketballers van de Sacramento Kings uitsluitend tijdens de drie wereldkampioenschappen (allround in Milwaukee, sprint in Seoel en afstanden in Nagano) aanwezig zijn.

"Aan het einde van het vorig seizoen, tijdens het IJsgala, maakte Gianni Romme voor de eerste maal kennis met hem. Man, Double Dude voelde zich als een kind in een snoepwinkel! Heiden was vroeger zijn grote idool en nu stond hij ineens oog in oog met hem. Deze jongens vinden het schitterend om met zo'n grootheid te mogen werken. Hij werkt als arts met dezelfde bezetenheid die hem als schaatser zo ver heeft gebracht. Zijn aanwezigheid tijdens de grote toernooien vormt een extra motivatie voor mijn ploeg om kwalificatie af te dwingen."

Voor het overige is er weinig veranderd, constateerde Mueller. "Ik ben naar de kapper geweest en heb er twee man bij. That's all." Gebleven zijn de ambities, gebleven zijn ook de strubbelingen met de KNSB, zo liet Jan-Willem van Dijk, de directeur van het bedrijf dat jaarlijks drie miljoen gulden ("Exclusief BTW") in de zeven man sterke formatie steekt, weten. Het vergeven van de sponsoruiting op het been van het nationale schaatspak heeft een kleine anderhalve maand voor de start van het seizoen een wig gedreven tussen de schaatsbond enerzijds en de drie commerciële ploegen anderzijds. In ruil voor de tweehonderd vierkante centimeter op het rechter dijbeen verlangt de KNSB vierenhalve ton van iedere gesponsorde formatie.

"Absoluut onacceptabel", vindt Van Dijk. Om daar in één adem aan toe te voegen: "En het is ook geen kwestie van loven en bieden. Wij betalen gewoon niets, klaar uit. Komen we er niet uit, dan wordt deze zaak gewoon juridisch uitgevochten."

Van Dijk verwacht overigens dat het conflict met een sisser afloopt. "De Nederlandse Mededingings Autoriteit, die zich over het vraagstuk van het oneerlijke concurrentiebeding buigt, heeft de KNSB al laten weten dat de zaak er voor haar niet zo goed uit ziet. Ik verwacht daarom binnenkort tot een consensus te komen."


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.