Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


woensdag
29 september 1999

 


[BOL, voor al uw boeken]
[Prive Roddelbox]
[Autosite]

Vossenjacht blijft heikel
punt voor Britten

Van onze correspondent - LONDEN, woensdag

Naar schatting zestienduizend Britse liefhebbers van de vossenjacht hebben gisteren tijdens het jaarlijkse congres van de regerende Labour partij in de Zuid-Engelse kustplaats Bournemouth buiten gedemonstreerd tegen een dreigend wettelijk jachtverbod.

Enkele honderden, door de politie op afstand gehouden, felle tegenstanders van de bloedige 'sport' schreeuwden intussen "tuig" en brachten de Hitler-groet aan de "dierenbeulen."

De bij de koninklijke familie en bewoners van het platteland populaire vossenjacht zorgt al sinds de door Labour gewonnen verkiezingen in 1997 voor een scherpe deling tussen 'stad' en 'countryside'.

Boer Chris Leylang, een van de deelnemers aan de demonstratie die was georganiseerd door de Countryside Alliance, een overkoepelende organisatie die onder meer de jachtsupporters bindt, zei gisteren: "Tony Blair denkt dat wij allemaal rijke stinkerds uit de bovenste sociale lagen zijn die voor de lol op vosjes schieten. Maar dat is pure onzin. De vossenjacht hoort bij het landleven."

Toen premier Blair het gebouw binnenging om zijn jaarlijkse speech af te steken, vroeg een woordvoerder van de Alliance hem om een garantie dat "de jacht veilig in uw handen ligt". Daarop antwoordde Blair jolig dat "het de veiligste dag voor de vossen is, nu u allemaal hier bent."

Het is ondanks eerdere beloftes van Labour om een einde aan de vossenjacht te maken nog steeds niet duidelijk hoe, wanneer en of een wettelijk verbod op korte termijn zal worden ingevoerd.

Een aanwijzing kan liggen in de komende troonrede, waarin koningin Elizabeth jaarlijks de agenda voor wetgeving aangeeft. Als de regering zelf het initiatief niet neemt, kan een lid van het parlement een wetsvoorstel indienen, maar eventuele behandeling daarvan hangt volledig af van de bereidheid van Blairs team om er tijd voor vrij te maken. Anti-jacht-lobbyisten zijn dan ook vooralsnog helemaal niet van de goede bedoelingen van de Labour partij overtuigd.

Tony Blair riep zijn aanhang gisteren in zijn speech op "verder te bouwen aan een nieuw model Brittannië, gebaseerd op gelijkheid." Hij eerde zijn partij als "de progressieve motor in de politiek." Maar er is ook nog veel werk aan de winkel, zo waarschuwde hij, en hij riep iedereen op er hard aan te werken dat Labour voor het eerst in haar honderdjarige bestaan nog een tweede regeringsronde zou krijgen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.