Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


vrijdag
24 september 1999

 


[Tele2]
[Prive Roddelbox]
[V & L informatica]
[CMG]

Koude-golfoorlog in Boston

Door Hans Woudstra - BOSTON, vrijdag

De strijd om de Ryder Cup is nog niet begonnen, maar de Country Club in Brookline was gisteren al een 'battlefield'. Terwijl Navy F14 Tomcats tijdens de openingsceremonie door de lucht gierden, liep het verkeer richting golfcourse volkomen vast. Toeterende Chevrolets en Buicks vormden kilometerslange rijen en ruim 200 buitenlandse journalisten maakten voor de poorten tevergeefs heibel. De Amerikanen wensten hen niet te accrediteren.

"Vol is vol", riepen functionarissen en bewakers quasi nonchalant in koor. Zelfs in dat opzicht was de strijd tussen Amerika en Europa al in volle hevigheid losgebarsten. Vandaag begint hier de driedaagse tussen de beste golfers ter wereld. Tussen die van Amerika en Europa, maar vanaf maandag lopen hier per dag zo'n 30.000 mensen over de baan om maar niets van de oefensessies van de toppers te missen. Al een jaar lang is deze 33e Ryder Cup stijf uitverkocht en op de zwarte markt wordt voor een dagkaart grif duizend dollar neergeteld. Intussen heeft ook de psychologische oorlogsvoering zijn opwachting gemaakt. De Amerikaan Payne Stewart, ja, die met die pofbroek, zag de namen van het Europese team (zeven debutanten) op papier en schamperde: "Dit Europese team heeft geen schijn van kans. De spelers zouden onze tassen nog niet mogen dragen."

De Amerikanen zijn verwend en verwaand. De miljonairs worden met courtesycars en privéjets op hun wenken bediend. Slapen in de mooiste hotels en zijn gewend om op de beste golfcourses ter wereld te kunnen spelen. Maar de Ryder Cup werd in de laatste zeven edities (om de twee jaar) liefst vijfmaal door Europa gewonnen en dat zint de 'yanks' niet. Vanaf vandaag (RTL5 brengt samenvattingen) zal het chauvinistische Amerikaanse publiek zich massaal achter hun favorieten scharen. Ofschoon het teamverband van Europa de grootste kracht is, zullen de Europeanen het juist door het publiek zwaar te verduren krijgen.

Hele volksstammen liepen gisteren mee tijdens de oefenronde van Tiger Woods. De beste golfer van de wereld is pas 23 jaar en multi-miljonair. Hij krijgt van sponsor Nike om diens product te promoten meer geld dan hij ooit met golf in zijn hele carrière kan verdienen en is de best verdienende sportman van de Verenigde Staten.

Hijgend liepen hele groepen, zwaaiend met de stars and stripes met hem mee. De laatste letter van zijn naam slikken ze gemakshalve in. "Tigah, Tigah...", klonk het overal langs de fairways op de bosbaan, die er overigens schitterend bijligt. Was het woensdag nog "swinging in the rain", gisteren brak de zon door en stak de Zweedse topper Jesper Parnevik een dikke sigaar op. Met de altijd omhoog staande klep van zijn pet lijkt het alsof hij zojuist uit een windtunnel is gekomen.

Payne Stewart blaakte ook gisteren van zelfvertrouwen. Maar de Amerikaan met de opzwepende teksten wist kennelijk één ding niet. Dat de tas van de 19-jarige Spanjaard Sergio Garcia, alom beschouwd als het grootste talent ter wereld, vandaag wordt gedragen door ene Jerry Higginbotham. Jawel, een heuse Amerikaan....






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.