Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


vrijdag
24 september 1999

 


[Postbank WinstVastKoopsom]
[Oce]
[Autosite]
[BOL, voor al uw boeken]

ASML en Baan gevraagd

AMSTERDAM, vrijdag

De Amsterdamse effectenbeurs heeft het gisteren rustig aan gedaan. Bij kleine omzetten wist de AEX-index uiteindelijk een klein winstje te behalen en sloot 1,35 punten hoger op 565,48.

De beurs moest het gisteren doen zonder belangwekkend nieuws. Belangrijk was ook dat de Japanse beurs de poorten gesloten hield, al zagen enkele handelaren dat als een positieve factor.

Wall Street sloot woensdagavond weliswaar flink lager, maar andere indices deden het juist beter. En met name de Nasdaq-index sloot zelfs aanzienlijk beter. Dat gaf de markt in Amsterdam een steuntje in de rug. Wall Street begon gisteren verdeeld, maar handelaren verwachtten dat de beurs de dag in een positieve stemming zou gaan afsluiten.

Met name de Nederlandse high-tech fondsen deden het uitstekend. ASML was de grootste stijger onder de hoofdfondsen. Het aandeel steeg met ruim vijf procent, EUR3,10 naar EUR64,75. Het verhaal hierachter is dat de aardbeving in Taiwan de prijzen van chips nog verder heeft doen stijgen. Daar kwam natuurlijk bij dat de Nasdaq-fondsen het in de VS woensdag ook prima deden.

Philips profiteerde daar ook van. Het aandeel heeft de laatste dagen wat onder druk gestaan. Ook hier speelde de aardbeving in Taiwan een rol. Philips heeft een belang in de Taiwanese halfgeleiderfabrikant TSMC. Dat bedrijf is bovendien een belangrijke toeleverancier aan Philips en de angst was bij beleggers dat er problemen zouden kunnen ontstaan met de toelevering van chips. Die angst ebt nu langzaam aan weer weg. Philips, die overigens gisteren meldde geen opsplitsing van het concern te overwegen, kon EUR1,60 aantrekken naar EUR98,25.

Baan was ook een van de grotere stijgers. De koers van het aandeel liep met EUR0,60 op naar EUR14,75. In een interview heeft bestuursvoorzitter Coleman gezegd dat Baan terug kan keren naar oude winstniveaus. Wanneer dat zal gebeuren hangt volgens haar onder meer af van de investeringen die het bedrijf wil doen.

Ook zei mevrouw Coleman in het interview, dat Baan de laatste tijd merkt dat er weer belangstelling is voor grote orders, met een waarde van ƒ10 miljoen of meer. Op dit moment werkt Baan aan zes van dit soort orders, die betrekking zouden hebben op het eerste kwartaal van volgend jaar. Baan denkt er dan ook aan in de eerste helft van volgend jaar duizend nieuwe werknemers aan te trekken.

Verder kon Hoogovens zich flink herstellen van de eergisteren uitgedeelde klappen. Daarmee volgde het staalconcern overigens British Steel. Aan het slot waren de aandelen EUR1,45 duurder geworden op EUR52,70.

De financiële waarden lagen er verdeeld bij. Aegon was de grootste winnaar. Dat werd mede toegeschreven aan het feit dat de Europese centrale bank de rentetarieven ongemoeid liet. Ook ABN Amro kon een winstje boeken, ING sloot onveranderd, maar Fortis moest een eurokwartje inleveren op EUR31,15.

De Midkap-index gaf gisteren ruim een half punt prijs op 632,91. Zwakke broeders waren onder meer Nedlloyd en Vedior. Met name Nedlloyd was zwak gestemd. de koers zakte 5,6% in tot EUR24,55. Op de beursvloer was daar echter geen duidelijke reden voor de horen.

Aan de andere kant mocht AOT zich verheugen in een gezonde vraag naar de stukken, die daardoor EUR0,55 aan dikten tot EUR9,40. Ordina profiteerde eveneens van de belangstelling voor high tech aandelen en verliet de beurs met een winst van EUR0,60 op EUR22,15.

TNT Post was de gebeten hond onder de AEX-fondsen. Volgens sommigen was dat het gevolg van de aankondiging van Federal Express dat zij haar deuren in Europa weer opent. Anderen betwijfelden echter of FedEx wel als een bedreiging voor "Tante Pos" moet worden gezien, maar hoe het ook zei, het aandeel kelderde ruim 3% naar een slotkoers van EUR23,65.

Accel wist er vijf eurocent bij te sprokkelen op EUR12,05. Woensdagavond werd in het televisieprogramma Nova gesteld dat er een bod is uitgebracht door Accel op Sparta. Maar financieel directeur De Jong van Accel heeft dit weer ontkend. Wel stelde hij dat het voornemen tot concentratie bij de NMa is aangemeld.

KPN is niet bang voor concurrentie. Topman Smits daagde de kabelaars zelfs uit om allemaal mee te doen aan de aanleg van een concurrerend telefoonnet. "Concurrentie is goed voor de markt", stelde hij tijdens het Kabelcongres, gisteren in Amsterdam. De koers van het aandeel KPN steeg gisteren met EUR0,40 naar EUR42,95.

Gisteren werd door ING bevestigd dat de bank een belang heeft genomen in Numico. De bank is zeer enthousiast over Numico's acquisitie van GNC. Het aandeel trok EUR0,10 aan naar EUR40,05.

Cardio Control maakte gisteren bekend een doorbraak te hebben bereikt op de Duitse markt. Het bedrijf noemt zich innovator en marktleider voor op de standaard pc gerichte medisch-diagnostische systemen. Dat nieuws werd beloond met een koerswinst van 40 eurocent op EUR6,70.

Dick Hussaarts






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.