Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[De Financiële Telegraaf]
[Nederland]
 

 


woensdag
22 september 1999

 


[Oce]
[BOL, voor al uw boeken]
[Compu'Train]
[ABN AMRO]
[Brunel]
[CMG]
[Primafoon]

Zedenmisdadigers onder toezicht

Van onze parlementaire redactie - DEN HAAG, woensdag

Minister Korthals (Justitie) wil dat zedenmisdadigers na het uitzitten van hun gevangenis onder toezicht worden gesteld van politie en hulpverlening.

De terugkeer van deze groep criminelen in de samenleving verloopt beter door strenge controles, waardoor de kans op herhaling van een zedenmisdrijf afneemt, stelt de VVD-bewindman.

Korthals kondigde bij de toelichting van zijn begroting een experiment aan waarbij zedendelinquenten onder streng toezicht worden gesteld, nadat ze uit de gevangenis zijn gekomen.

De ex-delinquenten kunnen ook op basis van vrijwilligheid meedoen aan de zogenaamde 'terugvalprogramma's'.

De bewindsman verwacht wel dat de kosten hoog zullen zijn. "Het kan natuurlijk zijn dat uit de proef blijkt dat het geweldig duur wordt, maar het is in ieder geval de moeite van het proberen waard", aldus de VVD-minister.

Korthals voelt er niets om iemand die een zedenmisdrijf heeft gepleegd vervolgens zijn hele leven op te sluiten. "Er is een grote kans op herhaling dus moet je middelen vinden waarmee je deze criminelen optimaal in de gaten houdt. Maar daarbij moet er altijd uitzicht zijn op vrijlating", aldus de bewindsman. "Dat is altijd riskant, maar je moet het risico zo veel mogelijk beperken."

Inlichten

Goede maatregelen zijn volgens hem het inlichten van alle officiële instanties, wanneer een zedendelinquent zijn straf erop heeft zitten en weer de maatschappij ingaat.

Korthals denkt daarbij aan het inseinen van de reclassering en de politie. "We moeten nog precies gaan uitzoeken hoever we dan kunnen gaan", aldus de minister, die er echter niets voor voelt om bijvoorbeeld de wijkvereniging en de scholen in te lichten. "Dat werkt alleen maar het voor eigen rechter spelen in de hand", aldus Korthals.

De bewindsman vindt wel dat mensen die veroordeeld zijn voor een zedenmisdrijf bij terugkomst in de samenleving therapie moet worden aangeboden. Maar hij vindt niet dat deze personen ook gedwongen moet worden in behandeling te gaan.

"We moeten eerst een proef doen met mensen die vrijwillig mee willen doen. Mensen die weigeren, mag je niet dwingen. Maar die moet je wel goed in de gaten houden", meent Korthals.

De hele discussie over het omgaan met zedendelinquenten laaide enkele weken geleden op nadat in Assen het zevenjarige meisje Naomi Eleveld werd vermoord door haar buurman, die een voormalig zedendelinquent bleek te zijn. Onder meer in de Tweede Kamer gingen vervolgens stemmen op om voortaan instanties in de buurt, zoals woningbouwverenigingen, in te lichten over de komst van een ex-zedendelinquent.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.