Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


maandag
20 september 1999

 


[BOL, voor al uw boeken]
[Autosite]
[Postbank WinstVastKoopsom]
[Oce]

Bolkestein optimistisch
over belastingakkoord

Van onze correspondent - FRANKFURT, maandag

Europees commissaris Bolkestein (Interne Markt) is nog steeds optimistisch dat op de komende Europese top in december in Helsinki een akkoord kan worden gesloten over een reeks belastinghervormingen, zo zei hij zaterdag bij de eerste zittingsdag van de nieuwe commissie onder voorzitterschap van de Italiaan Prodi.

Het gaat dan o.a. om het uitbannen van concurrentievervalsende belastingmaatregelen en een heffing van 20 procent op alle rente-inkomsten op tegoeden die EU-burgers aanhouden in een ander land dan waar ze wonen. Landen die geen 20 procent willen inhouden worden verplicht om alle informatie door te geven aan de fiscus in het land van oorsprong over rente-inkomsten van niet-ingezetenen.

De Europese ministers van Financiën kwamen er vorige week in het Finse Turku niet uit, maar ze gaan het op 8 oktober in Luxemburg nog een keer proberen. Luxemburg is nu net het land dat het meeste dwars ligt en dat eerst nog een onderzoek wil naar de effecten op het beleggingsgedrag van institutionele beleggers als de 20%-voorheffing er komt. "Het zal moeilijk worden, maar alle landen zijn zich bewust van de noodzaak om knopen door te hakken", aldus Bolkestein. De Europese leiders hebben zich ook uitgesproken voor het bereiken van een overeenkomst in december. Maar de Britten willen hun lucratieve eurobondmarkt uitzonderen en vormen derhalve samen met Luxemburg het grootste obstakel.

De Nederlandse minister Zalm (Financiën) is er bovendien voorstander van dat er binnen de Europese landen ook een systeem komt van uitwisseling van heffingsinkomsten. "Straks heft Luxemburg 20 procent op alle spaartegoeden, en het zou eerlijk zijn als een deel daarvan terugvloeide naar de schatkisten van de landen mensen die daar tegoeden hebben, zoals Duitsland, België en Nederland. Daarvoor hoef je geen namen te weten, maar wel aantallen spaarders per land."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.