Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsLink
NieuwsFocus
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


maandag
20 september 1999

 


[BOL, voor al uw  boeken]
[Netaspect]
[Autosite]
[Prive Roddelbox]

Verlies SPD zet door in Saksen

Van onze correspondent - BERLIJN, maandag

De ex-communisten van de PDS zijn gisteren bij de verkiezingen in Saksen twee keer zo groot geworden als de SPD. Voor de sociaal-democraten van kanselier Gerhard Schröder betekent de nederlaag de vierde op rij in een Duitse deelstaat.

'Koning' Kurt Biedenkopf (CDU) behield zijn absolute meerderheid, maar moest het feestje onderbreken, dat hem aan het begin van de avond op grond van de eerste prognoses in het vooruitzicht was gesteld: een tweederde meerderheid (80 van de 120 zetels) zat er niet in.

Volgens de voorlopige einduitslag blijven de christen-democraten in Saksen een fractie onder het resultaat van '94 steken, hetgeen toch nog neer komt op ongeveer 56 procent van de stemmen. Daarvoor krijgt de partij waarschijnlijk 76 zetels.

De SPD haalt net tien procent en de PDS mag zich met ruim twintig procent de grote winnaar noemen. De opmars van deze partij begint structurele vormen aan te nemen. In vier deelstaten scoorde de PDS al méér dan 20 procent. In twee deelstaten (Thüringen en Saksen) is zij groter dan de SPD.

De Groenen en de FDP haalden beide de kiesdrempel van 5 procent niet en doen in het oosten van Duitsland eigenlijk niet meer mee. Extreemrechts blijft tot opluchting van velen buiten het parlement. Een ander positief signaal voor de parlementaire democratie is dat de opkomst een paar procent hoger uitviel dan vijf jaar geleden.

De schaduw van de volgende deelstaatverkiezing wierp zich gisteravond al vooruit, want als de SPD ook in de deelstaat Berlijn begin oktober de verliezende trend van deze desastreuze maand voorzet, wordt de vraag actueel hoelang de landelijke leiding van de partij dit ongestraft op haar conto kan blijven schrijven.

De Duitse socialisten worden in deelstaatverkiezingen vermalen doordat de kiezers enerzijds de voorkeur geven aan de CDU, van wie zij economisch herstel verwachten, en anderzijds vertrouwen tonen in de PDS om sociale rechtvaardigheid te waarborgen. De impopulariteit van kanselier Gerhard Schröder maakt de verklaring voor de mammoetnederlagen compleet.

De uitslag van gisteren zal de komende dagen niet alleen in de gelederen van de SPD veel stof doen opwaaien, ook de Groenen dreigen in een crisisspiraal terecht te komen. Aan de vooravond van 'Saksen' pleitte minister Joschka Fischer (Buitenlandse Zaken) voor een nieuwe leiding, waarin géén plaats meer is voor de woordvoersters Antje Radcke en Gunda Röstel. Laatstgenoemde was voor de milieupartij lijsttrekster in Saksen en zal na de vernietigende uitslag van gisteren extra moeite hebben om haar positie te redden.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.