[Prive Roddelbox]

'Gouden' Jan Ullrich
terug aan de top

ARCALIS, zaterdag

Jan Ullrich is terug aan de top van het internationale wielrennen. De 25-jarige Duitser nam de gouden leiderstrui in de Ronde van Spanje over van Abraham Olano. Ullrich heeft na twaalf etappes 36 seconden voorsprong op de Spanjaard Igor Gonzalez de Galdeano, die gisteren de Koninginnerit won.

Voor Jan Ullrich is het weer goud wat er blinkt. De Duitser zat lang in de lappenmand maar is in de Vuelta weer vooledig terug. Hij reed Abraham Olano van de eerste plaats af.

Ullrich won in 1997 de Ronde van Frankrijk, werd een jaar later onttroond door Marco Pantani, maar de tweede plaats was nog een prestatie van formaat. Dit jaar verscheen de Telekom-coureur niet aan de start, nog lijdend aan de knieblessure die hij in mei had opgelopen bij een valpartij in de ronde door het eigen land.

In de Vuelta bewees Ullrich dat hij nog niet afgeschreven is. Zowel in het tijdrijden als het klimmen toonde hij zijn klasse. Andermaal waren de Pyreneeën het terrein waar hij toesloeg. Net als op 15 juli 1997, toen Ullrich voor het eerst de gele trui in de Tour om de schouders gehangen kreeg. Zelfs de finishplaats, skioord Arcalis op het grondgebied van Andorra, was dezelfde als toen.

Winnen deed Ullrich ditmaal niet, dat recht was voorbehouden aan Igor Gonzalez de Galdeano. De Spanjaard, al winnaar van de proloog, nam het initiatief op de voorlaatste col van de dag. Zijn inspanningen werden beloond met de ritzege en de tweede plaats in het algemeen klassement. De tranen stonden in zijn ogen op de laatste meters, op 2230 meter hoogte.

Ronde van Spanje. Twaalfde etappe, Sort-Arcalis: 1. Gonzalez de Galdeano (Spa) 147,4 km in 4.18.41, 2. Heras (Spa) 0.40, 3. Jimenez (Spa), 4. Piepoli (Ita), 5. Rubiera (Spa) 1.00, 6. Beltran (Spa), 7. Tonkov (Rus), 8. Casero (Spa), 9. Parra (Col), 10. Ullrich (Dui). Klassement: 1. Ullrich 52.47.06, 2. Gonzalez de Galdeano 0.36, 3. Tonkov 0.48, 4. Heras 2.35, 5. Jimenez 3.41, 9. Olano (Spa) 5.43. Ronde van Rijnland Palts. Vijfde etappe, Bitburg - Zweibrücken: 1. Schweda (Dui) 253,9 km in 6.23.34, 2. Rasmussen (Den), 3. Hey (Ned), 4. Van Lancker (Bel), 5. Kupfernagel (Dui) 0.11, 8. Van der Wolf, 9. Dekker.

Klassement: 1. Wauters (Bel) 22.57.28, 2. Dekker 0.06, 3. Babaitsjev (Rus) 0.54, 4. Van Roosbroeck (Bel) 1.54, 5. Tsjantir (Rus) 3.22. Are (Zwe). WK mountainbike. Mannen, onder 23 jaar: 1. Bui (Ita) 39,3 km in 2.19.46, 2. Evans (Aus) 0.20, 3. Fruet (Ita) 3.21, 27. Tankink 21.14, 40. Bakker 28.04, 47. Al 33.16, 48. Tjallingli 33.20, 56. Van Mil 42.18. Hesseling uitgevallen.

• Marco Pantani zal definitief niet deelnemen aan de wereldkampioenschappen wielrennen begin oktober in Verona. De winnaar van de Tour de France van vorig jaar kampt met een hardnekkige knieblessure. Bovendien raakte hij vorige week licht gewond door een auto-ongeval. Pantani fietste in juni zijn laatste wedstrijd in de Ronde van Italië, toen hij wegens een te hoog hematocrietgehalte in zijn bloed uit de koers werd gehaald. Eerder werd al bekend dat ook de Spanjaard Fernando Escartin en de Zwitser Laurent Dufaux niet aan het WK deelnemen. Dufaux heeft een bekkenblessure en Escartin brak in de Ronde van Spanje zijn arm op twee plaatsen.