Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


zaterdag
18 september 1999

 


[CMG]
[Freeler]
[V & L informatica]
[Prive Roddelbox]

Volleybalsters kunnen
onbevangen naar EKgaan

Van onze volleybalmedewerker - AMSTERDAM, zaterdag

Het Nederlands vrouwenteam kan vandaag zonder al te veel kopzorgen in het vliegtuig richting Rome stappen. Er worden tijdens het Europees Kampioenschap in de Italiaanse hoofdstad namelijk geen wonderen verwacht. Door de loodzware poule-indeling en de slechte prestatie van twee jaar geleden doet Oranje het al snel goed. Op een plaats in de halve finale rekent eigenlijk niemand.

Het lot bracht Oranje in de poule met regerend kampioen Rusland en thuisland Italië. Tegen de lange Russinnen lijkt het jonge team van bondscoach Pierre Mathieu maandag tijdens de openingswedstrijd bij voorbaat kansloos. Een dag later volgt meteen de cruciale ontmoeting met het gastland. Als Nederland dan een topdag heeft, is een verrassing niet uitgesloten. Italië heeft een sterke zomer achter de rug en krijgt natuurlijk massaal steun van het publiek. Maar het thuisland kan wel eens last krijgen van de enorme druk. Als Italië de halve finale niet haalt, is het EK voor de organisatie geflopt en zal het kolossale PalaEur in het finaleweekend niet vol stromen.

Nederland zal de prestatie van twee jaar geleden in ieder geval verbeteren. Toen verspeelde Oranje in Tsjechië de Europese titel die in 1995 in eigen land was veroverd. Het door pech en blessures geteisterde team van trainer Bert Goedkoop werd negende. Goedkoop, in 1995 nog alom geprezen, werd na dat toernooi weggehoond. Zijn opvolger Mathieu zorgde voor rust, maar liet de pretenties om in Sydney een medaille te veroveren al snel varen. Ervaren krachten als Erna Brinkman, Henriëtte Weersing en Cintha Boersma lopen niet warm meer voor Oranje en mede daardoor werd het gat met de wereldtop eerder groter dan kleiner. De huidige ploeg is zeer talentvol en maakte deze zomer tijdens de Grand Prix een prima indruk.

De toekomst ziet er beslist niet slecht uit, maar het blijft jammer dat Oranje tijdens dit EK niet kan beschikken over Brinkman, Boersma en Weersing. Deze drie speelsters zouden van Oranje in één klap een medaillekandidaat maken. Opvallend genoeg hebben deze drie leden van het gouden team uit 1995 allen een Italiaanse vriend of echtgenoot. En aan deze mannen willen ze nu meer aandacht besteden dan aan Oranje. Dit tot genoegen van iedereen die het Italiaanse vrouwenteam lief heeft.

• Een service die de netband raakt is komend seizoen in de SNS League nog steeds fout. Het hoofdbestuur van de NeVoBo heeft donderdag besloten de nieuwe regel van de wereldbond (FIVB) pas volgend seizoen over te nemen. Volgens deze regel moet na een service die het net raakt worden doorgespeeld. Het hoofdbestuur vindt dat de ploegen dit seizoen te weinig tijd hebben zich op de wijziging in te stellen.


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.