Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


zaterdag
18 september 1999

 


[V & L informatica]
[Freeler]
[Prive Roddelbox]
[CMG]

Volendammers gooien met
rotte vis in rechtszaal

door Mascha Kramer - HAARLEM, zaterdag

Andries Jonker staat vanavond gewoon langs de lijn tijdens FC Volendam-FC Zwolle. Het dreigement om over te gaan tot een staking als er geen duidelijkheid zou komen over de huidige onrust binnen FC Volendam, zet hij geen kracht bij nu de rechter tussen beiden is gekomen en al voor vrijdag aanstaande een uitspraak doet. "Dat is snel genoeg. Daar kunnen we met alle werknemers op wachten, want in die korte tijd komen onze lonen en de proflicentie van FC Volendam niet in gevaar", aldus de trainercoach. Dat de beide Volendammer kemphanen, het FC Volendam-bestuur en de Raad van Toezicht, elkaar ooit nog eens de hand schudden, is net zo aannemelijk als zou Sadam Hoessein gezellig op theevisite gaan bij Hillary Clinton. Eén van de twee moet zeer binnenkort het veld ruimen. Zoveel werd gisteren duidelijk tijdens het kort geding dat in Haarlem diende.

De Raad van Toezicht vroeg vorige week om het openbreken van het voorgaande kort geding (2 augustus jl.) en wenste nu een eindoordeel van de rechter over het huidige bestuur. Tijdens de eerste rechtsgang wilde de Raad al dat het bestuur zou worden weggestuurd, maar dat kon volgens de rechter praktisch gezien niet, omdat er geen vervangend orgaan klaarstond. Nu had de RvT wel zes nieuwe bestuursleden achter de hand.

De rechtbankpresident, meneer C. van Maanen, had gisteren in de Haarlemse rechtbank evenwel nog maar één verzoek aan beide partijen: "Vanaf nu wil ik alleen nog maar naar de toekomst van de club kijken. Wie het beste overlevingsplan voor de club heeft, mag blijven."

Een streep door de rekening voor de Raad van Toezicht. Het overkoepelende orgaan, enkele maanden geleden aangesteld door de gemeente Edam-Volendam, toonde de rechter namelijk 112 A4-tjes boordevol bewijzen van malversaties, verschillende begrotingen en opmerkelijke bevindingen van onderzoeksbureau PriceWaterhouseCoopers, waaruit de rechter zou moeten opmaken, dat het huidige bestuur niet kan aanblijven. Vooral de ondoorzichtige financiële huishouding, die de laatste jaren is gevoerd, wordt daarin gekraakt.

"Kunt u het dan beter?" retourneerde Van Maanen echter. "Dat is niet onze taak", verduidelijkte advocaat Den Bleeker van de Raad van Toezicht. "Wij stellen een nieuw bestuur aan, dat de club wel naar behoren leidt. En het belangrijkste: met een transparante begroting, die voor iedereen te controleren is. We willen zoveel openheid, dat de begroting bij wijze van spreken gewoon in de kantine hangt. Geen geheimen meer", aldus Den Bleeker, die de Raad van Toezicht gesteund ziet door de 1600 man sterke supportersvereniging van FC Volendam. "Daarnaast heeft het nieuwe bestuur de beschikking over een fris sponsorbestand, goed voor bijna zeven ton. Voorwaarde is wel dat het bestuur opstapt."

De huidige bestuursleden lieten zich in de Haarlemse rechtszaal echter ook niet onbetuigd. Mevrouw Blokziel, advocate van vice-voorzitter Peter van de Rijt en gevolg: "Redding van de FC kan alleen door dit bestuur worden bewerkstelligd. Anders trekken de sponsors of de KNVB zich definitief terug. We hebben echter goed nieuws: De KIVO (plaatselijk bedrijf, red.) komt met een eerder gedane garantie van 1,4 miljoen gulden over de brug. Daarnaast hebben we een shirtsponsor voor vijf ton. En alle sponsoren, die nu hun vertrouwen hebben opgezegd in de club, keren terug als dit bestuur gewoon zijn werk kan doen. Dus als de Raad van Toezicht op non-actief wordt gezet of de statuten zo worden aangepast, dat de Raad niet te pas en te onpas op de vingers van het bestuur kijkt. Want op deze manier is er een onwerkbare situatie ontstaan."

De rechtbankpresident doet uiterlijk vrijdag 24 september uitspraak. Tot die tijd zal het geschil heel Volendam in de greep houden. Dat bleek gisteren al in de overvolle rechtszaal, waar de gemoederen zeer hoog opliepen en sommige voor- en tegenstanders elkaar zelfs bijna in de haren vlogen. "Ook al zijn de belangen groot, ik oordeel pas na het weekeinde", was de stoïcijnse reactie van Van Maanen. "De club zal echt nog wel wat daagjes blijven bestaan."


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.