Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


zaterdag
18 september 1999

 


[Freeler]
[CMG]
[V & L informatica]
[Prive Roddelbox]

Turnwereld 'lekt'
over coach De Wit

AMSTERDAM, zaterdag

Turnster Anouk Jong nam gisteren het besluit om af te zien van kwalificatie voor het wereldkampioenschap dat over drie weken in het Chinese Jianjin van start gaat. De bloedfanatieke doordouwer uit Heerhugowaard realiseerde zich nog net op tijd dat de turnbond (KNGU) na haar schorsing en die van haar privé-coach Marc de Wit uit de kernploeg drie weken geleden de deur naar het WK weliswaar formeel nog op een kier hield, maar dat die van de Boeing waarmee het zevental van bondscoach Gerrit Beltman richting Peking zal vliegen, voor haar absoluut gesloten zou blijven.

Marc de Wit hier met zijn pupil Anouk Jong zit in de hoek waar de klappen vallen. In de turnwereld wordt hij beticht van een "crimineel verleden." De KNGU zwijgt in alle toonaarden.

FOTO: MARTIN MOOIJ

Onder druk van een kort geding, waarin De Wit rehabilitatie van zijn turnster eiste, bedacht bondsbestuurder Wil Uijlenbroek het onzalige plan om Jong middels een drietal testwedstrijden tóch in de WK-race te houden en zegde zelfs toe dat ook De Wit (34) in China van harte welkom was. Dat Uijlenbroek daarmee zijn uitstekend functionerende technische staf schoffeerde, deerde de bondsbestuurder allerminst. Net zoals hij zich niet leek te interesseren voor het criminele verleden van de Alkmaarse oefenmeester dat vlak na Jongs schorsing plotseling over de straat rolde.

Zo maakte de voorzitter van de Alkmaarse turnvereniging De Halter, Nico Langeberg, met graagte wereldkundig dat hij De Wit enkele jaren geleden moest ontslaan wegens diefstal, valsheid in geschrifte en het molesteren van penningmeester Lex Verweij. Het hoofd van het Gemeentelijk Sportbedrijf van de Kaasstad, Willem Veenis, miste uit diverse sportlocaties voor ƒ18.000 aan materiaal en stelde daarvoor De Wit aansprakelijk. Feiten die door de betrokkenen ook bij de KNGU zijn gemeld.

Maar De Wit bleek in zijn tomeloze ambitie om ooit een trainer van wereldklasse te worden nog veel verder te zijn gegaan. In Florida, waar hij een tiental jaren geleden aan de bak wilde, ontsloeg sportschooleigenaar Loree Galimore hem op staande voet omdat, "mijn werknemer te nauwe banden met een van de turnsters aanknoopte." In 1992 ontvluchtte de coach ons land en vele schuldeisers om zijn heil in Israël te zoeken en vond hij als vrouwencoach emplooi bij de hoofdstedelijke turnclub Hapoel Tel Aviv. Nitza Messer van de Israëlische turnbond verklaart desgevraagd: "De heer De Wit heeft zich hier op een onverantwoorde en ongepaste wijze gedragen en is dus ontslagen. Hij is uit ons land ontsnapt zonder zijn hotelrekeningen te voldoen."

Geruchten

Na Jongs afgang in Tsjechië werden de geruchten dat trainer en pupil meer dan alleen een zakelijke relatie hadden steeds sterker. Vermoedens die werden aangewakkerd omdat De Wit door de teamleiding in een ander hotel werd geparkeerd waar zijn zeventienjarige gymnaste enkele keren werd betrapt voor de deur.

Peter Weel, voorzitter van de sectie vrouwenturnen van de KNGU en eerder regiovoorzitter van Noord-Holland, moet van de dubieuze acties van De Wit geweten hebben, maar zag nog steeds geen aanleiding om voor hem en Anouk Jong de weg naar China te blokkeren: "Zelf áls iemand al een crimineel verleden heeft, is dat nog geen reden om een trainerslicentie af te pakken", aldus de preses.

Ook Wil Uijlenbroek wenst "niet te reageren op geruchten." Een opmerkelijke houding, temeer omdat hij zijn technische staf op straffe van ontslag op staande voet een zwijgplicht inzake de affaire Jong oplegde.

Twee dagen voordat uitlekte dat een toevallig aanwezige turncoach in een Amsterdams trainingscentrum door De Wit met de dood werd bedreigd en Anouk Jong besloot om een einde te maken aan haar heilloze pogingen om ondanks haar coach tóch het mondiale podium te beklimmen, verklaarde De Wits echtgenote en woordvoerder Ilona: "Om in topsport een doel te bereiken is álles legitiem. Ook chantage, geweld, fraude en diefstal. En natuurlijk heeft Marc een verhouding met Anouk. Dat is niet zo gek als je bijna veertig uur per week op elkaars lip zit. Ik ga er echter nog steeds vanuit dat die verhouding eindigt vóór de slaapkamerdeur. En voor zover ik dat kan beoordelen, is dat ook zo."






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.