Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


zaterdag
18 september 1999

 


[BOL, voor al uw boeken]
[Autosite]
[ING bannerwedstrijd]

Geen spoedbetalingen
op oudejaarsavond '99

Van een onzer verslaggevers - AMSTERDAM, zaterdag

Op oudejaarsavond 1999 zal het niet mogelijk zijn om spoedbetalingen te doen. Ook overig giraal geldverkeer is dan onmogelijk. Eén en ander vloeit voort uit het besluit van de Europese Centrale Bank (ECB) om het internationale betalingssysteem TARGET op 31 december van dit jaar uit de lucht te halen.

De beslissing van de ECB hangt samen met de eeuwwisseling. Om eventuele negatieve gevolgen van het millennium-virus voor te zijn, gaat de ECB maar over tot sluiting van TARGET. De banken zullen hun klanten daarover en de gevolgen ervan er zal in en tussen geen enkel Europees land giraal geldverkeer mogelijk zijn in de loop van dit jaar nader informeren.

Alle overige bankdiensten zijn op 31 december overigens wel beschikbaar. Dat betekent dat pinnen, chippen en betalen met een credit card gewoon mogelijk zal zijn. Ook de geldautomaten moeten gewoon werken. Wel kan het volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) voorkomen dat bij de jaarwisseling een aantal geldautomaten wordt afgesloten, om vandalisme te voorkomen.

Volgens de NVB verwachten de banken in het algemeen een probleemloze millenniumwisseling. Wel zal menig bankemployé de overgang naar het jaar 2000 op kantoor meemaken. Volgens de NVB zullen op oudejaarsavond 1999, net als bij ten tijde van de invoering van de euro "enige duizenden mensen" de Nederlandse banken bevolken.

Op de Amsterdamse effectenbeurs is niemand present op oudejaaravond. "Alle strategische figuren moeten wel telefonisch bereikbaar zijn", aldus een woordvoerder van Amsterdam Exchanges. Op 1 januari is het volgens hem een ander verhaal, tenminste voor de technici. "Voor hen is nieuwjaarsdag bij hoge uitzondering een normale werkdag."


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.