Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


zaterdag
18 september 1999

 


[Compu'Train]
[Brunel]
[Freeler]
[ABN AMRO]
[CMG]
[BOL, voor al uw boeken]
[Primafoon]
[Tele2]
[Eurocard Mastercard]

Werknemers krijgen
10 dagen zorgverlof

Van onze verslaggevers - DEN HAAG, zaterdag

Alle werknemers krijgen een wettelijk recht op tien dagen betaald zorgverlof per jaar om zieke familieleden te kunnen verzorgen. Dat heeft het kabinet gisteren besloten.

Tijdens de tien verlofdagen krijgt de werknemer 70 procent van het loon uitbetaald. Die komt voor de helft voor rekening van de werkgever en voor de andere helft voor rekening van de overheid.

Daardoor betalen werkgever, werknemer en overheid elk ongeveer eenderde van het zorgverlof. D66-staatssecretaris Verstand (Sociale Zaken) denkt dat de overheid elk jaar ongeveer 185 miljoen gulden kwijt zal zijn aan de nieuwe regeling.

Voordat een werknemer besluit om een dag thuis te blijven, moet hij of zij wel eerst overleggen met de werkgever. Die kan toestemming weigeren als het bedrijfsbelang in het geding is. Verder kan de werkgever een briefje van de dokter als bewijsstuk vragen dat het zorgverlof absoluut nodig is.

Met het wettelijk geregelde zorgverlof komt het kabinet tegemoet aan een wens van de Tweede Kamer. De grote partijen met uitzondering van de VVD hebben sterk aangedrongen op een regeling waaraan de overheid zou meebetalen.

De 70 procent van het loon is evenveel als de wettelijk geregelde doorbetaling bij ziekte. Daarmee wil het kabinet voorkomen dat mensen zich ten onrechte ziek melden in plaats van zorgverlof op te nemen.

Aanvulling
Overigens krijgen de meeste werknemers nu via de cao een aanvulling bij ziekte tot 100 procent. De minimale doorbetaling ligt bij het zorgverlof op het bruto-minimumloon, het maximum op ongeveer 81.000 gulden op jaarbasis.

De FNV, de grootste vakcentrale in ons land, wil nu via de cao regelen dat ook bij zorgverlof de doorbetaling wordt aangevuld tot 100 procent. Ook de christelijke vakcentrale CNV overweegt aanvulling in de cao vast te leggen.

De zorgverlof-regeling is vooral bedoeld om zieke kinderen of een zieke partner te kunnen verzorgen. Met deze nieuwe verlofvorm moet het vooral voor vrouwen aantrekkelijker worden om buitenshuis te gaan werken.

Het zorgverlof is een forse uitbreiding van het calamiteitenverlof dat al langer in de wet is geregeld. Dit calamiteitenverlof is uitsluitend bedoeld om de eerste opvang van een ziek familielid te kunnen regelen en niet voor de verzorging zelf.

De twee werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland noemen het kabinetsbesluit onnodig, uitlokkend en onuitvoerbaar. "De kosten voor ondernemingen zijn niet te overzien."

Terwijl volgens VNO-NCW het aantal vrije en andere verlofdagen in Nederland al zeer aanzienlijk is, maakt staatssecretaris Verstand "ruim baan om daar voor werknemers nog eens tien dagen bovenop te doen. De bureaucratische janboel zal gigantisch zijn. En dat terwijl het kabinet juist minder administratieve lasten wil", zegt een woordvoerder.


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.