Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


zaterdag
18 september 1999

 


[Autosite]
[BOL, voor al uw boeken]
[ING bannerwedstrijd]

Automatiseerder Landis
boekt 74% meer winst

AMSTERDAM, zaterdag

Met de overname van zijn Britse branchegenoot Ilion Group plaatst automatiseerder Landis zichzelf in één klap op de Europese kaart van internetspecialisten. Dat stelde bestuursvoorzitter P. Kuiken gisteren tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers. "Waar zij marktleider zijn, zitten wij nog niet, en waar wij marktleider zijn, zitten zij nog niet."

Als alles goed gaat zullen Landis en Ilion vanaf 1 januari verder gaan als één bedrijf. Afgelopen dinsdag bracht de Utrechtse onderneming, naar eigen zeggen marktleider in de Benelux, een bod uit op Ilion van 1,60 Britse pond (circa ƒ5,50) per aandeel. De totale overnamesom komt daarmee op bijna ƒ140 miljoen.

In juli van dit jaar hoonde Ilion een lager bod van Landis nog weg. Nu beveelt de directie van het Britse bedrijf het bod juist warm aan. "Na drie tot vier maanden intensief overleg voorzien wij geen verdere problemen meer", aldus Kuiken. Het huidige bod zou over iets minder dan drie weken aflopen.

Drie keer zo groot
Als de overname slaagt, wordt Landis drie keer zo groot als nu. De Ilion Group realiseerde vorig jaar een omzet van zo'n ƒ800 miljoen, waar de omzet van Landis bleef steken op ƒ447 miljoen. Over de eerste zes maanden van dit jaar presenteerde Landis gisteren een omzet van ƒ284 miljoen (54% meer dan over dezelfde periode een jaar eerder) en een nettowinst van ƒ8,1 miljoen (74% meer).

De omzetgroei lag met 54% boven verwachting, aldus Landis. Autonoom nam de omzet toe met 48%. 6% was het gevolg van acquisities. De bedrijfslasten als percentage van de omzet stegen van 9,3 tot 10. Volgens Landis werd die toename vooral veroorzaakt door hogere uitgaven aan de opleiding van nieuwe werknemers en het aantrekken van ervaren mensen.

Het over te nemen Ilion is overigens een stuk minder winstgevend dan Landis zelf. Zo boekte de onderneming over de eerste zes maanden van 1999 een brutowinst van iets meer dan ƒ7 miljoen. Een jaar eerder leed Ilion nog een verlies, van ruim ƒ6 miljoen.

Het bestuur functioneerde niet goed en het bedrijf werd getroffen door, weliswaar kleinschalige, fraude, zo verklaarde Kuiken het slechte resultaat van Ilion gisteren. "Inmiddels heeft er een bestuurswisseling plaatsgevonden."

Landis herhaalde de winstverwachting voor heel 1999. Onvoorziene omstandigheden daargelaten zullen omzet en nettowinst over heel 1999 met tenminste 50% toenemen ten opzichte van die over 1998. Over 1998 boekte Landis bij een netto-omzet van ƒ447 miljoen een nettowinst van ƒ12,0 miljoen.


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.