Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


zaterdag
18 september 1999

 


[Autosite]
[BOL, voor al uw boeken]
[ING bannerwedstrijd]

NMa bekijkt fruitfusie

DEN HAAG, vrijdag

De grootste fruitveilingen van Nederland, die van The Greenery en Fruitmasters, mogen niet zonder meer gaan fuseren. De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) is bang dat er te weinig concurrentie overblijft als het duo gaat samenwerken.

De NMa wil de aangekondigde fusie daarom eerst uitgebreid onderzoeken, alvorens een fiat te geven. Voor het samengaan is een vergunning nodig, vindt de 'kartelpolitie'.

De fruittelers van The Greenery en Fruitmasters bieden samen meer dan de helft van het in Nederland geteelde fruit aan, zo heeft de kartelwaakhond berekend. "Naar het voorlopig oordeel van de NMa kan de voorgenomen concentratie leiden tot een zeer sterke positie van de nieuwe veilingorganisatie." Vooral in het fruitseizoen, wanneer er weinig import is, is de macht van de nieuwe club groot.

The Greenery vindt de redenering van de NMa onjuist. "Het is een marktaandeel met pieken. Dat we op de top met een marktaandeel van 50 procent zitten is wel aardig, maar je moet dit op Europese of op wereldschaal zien. Nederland is slechts een stipje op de wereldkaart", aldus een woordvoerder.

Appels Nieuw Zeeland
Er is veel concurrentie van fruit uit andere landen, stelt de veiling. "Met enorme koelschepen komen appels uit Nieuw Zeeland voor prijzen waarvoor wij ze niet eens kunnen verpakken", noemt de zegsman als voorbeeld.

The Greenery is de grootste veilingorganisatie voor groente en fruit in Nederland. Er zijn ruim zesduizend telers (zowel groente als fruit) bij aangesloten. Bij Fruitmasters zijn 1500 fruittelers aangesloten. In fruit heeft elk van de organisaties zo'n ƒ200 miljoen omzet.

In juni kondigden de coöperaties aan dat de commerciële activiteiten van de fruithandel (veiling en directe verkoop aan supermarkten) samengaan. De coöperaties zelf blijven onafhankelijk.

De Nederlandse Fruittelersorganisatie (NFO) kan geen enkel begrip opbrengen voor het standpunt van de NMa. De fusie is volgens de NFO nodig als antwoord op de machtsconcentratie bij de inkoop van fruit. Door die concentratie bepalen de afnemers de prijzen die de telers ontvangen. En die prijzen zijn veel te laag, daar kan geen teler voor produceren, aldus de NFO.


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.