Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


zaterdag
18 september 1999

 


[ING bannerwedstrijd]
[BOL, voor al uw boeken]
[Autosite]

Damrak eindigt zwak

AMSTERDAM, zaterdag

De Amsterdamse effectenbeurs begon gisteren een tikkeltje vriendelijker, maar de expiratie drukte de koersen later omlaag. Met nog een uur handelen voor de boeg stond de AEX-index op een verlies van minder dan een punt. Tot verbijstering van velen doken de koersen, ondanks een zeer voortvarende start van de Amerikaanse effectenbeurs, verder omlaag. De AEX sloot 4,58 punten lager op 572,12.

"Ik begrijp er niets van. Ik ben met stomheid geslagen. Dat het vrijdag is, ok. Dat is meestal een slappe dag. Dat de optiebeurs de koersen onder druk heeft gezet om in verband met de expiratie de AEX onder de 574 te houden is ook begrijpelijk. Maar dat de beurs na afloop van de expiratie nog eens een extra dreun kreeg, daar heb ik geen verhaal bij", aldus een handelaar.

Ook vergeleken met andere Europese beurzen viel Amsterdam uit de toon. Londen toonde om half vijf een duidelijke plus, in Duitsland was het verlies fractioneel en Frankrijk en Zwitserland sloten hoger.

"Misschien heeft het wel te maken met het Morgan Stanley seminar dat vandaag is gehouden", vermoedde een analist. "Wat we daar te horen kregen, daar wordt je bepaald niet vrolijk van. De beurzen zijn zwaar overgewaardeerd en de rente gaat verder omhoog. Volgend jaar zelfs fors, zowel in de VS als in Europa, stelden ze daar."

Steuntje in rug
Gisteren echter zou de obligatiemarkt eerder een steuntje in de rug moeten zijn geweest, want de koersen stegen flink in navolging van de beweging donderdag in New York.

Tostrams waarschuwde in het gisteren verschenen weekbericht echter voor een verdere opmars van de rente. "De Nederlandse 10-jaars rente lijkt in haar opmars niet meer te stuiten", was te lezen. Een belangrijke weerstand is doorbroken, wat ruimte geeft voor een extra forse stijging.

De expiratie gisteren had wel tot gevolg dat er in enkele fondsen forse omzetten werden gehaald. In Akzo bijvoorbeeld gingen meer dan 5 miljoen stukken om, tegen 2 miljoen gemiddeld over de afgelopen 200 dagen. Elsevier zag zelfs een omzet van bijna 12 miljoen stukken tegen een gemiddelde van iets minder dan 5 miljoen. Op de beurs was te horen dat de beroepshandel wat scheef zat in deze fondsen. Beide aandelen verdwijnen maandag uit de veelgevolgde Eurostoxx 50 index en kennelijk had de beroepshandel op meer aanbod gerekend. Daarop vooruitlopend hadden zij kennelijk baisseposities opgebouwd. Maar ook was te horen dat de handel in de slotfase beperkt werd, waardoor een grote verkoper zijn stukken niet kwijt raakte.

Akzo eindigde 45 eurocent beter op EUR42,35 en Elsevier wist er EUR0,05 bij te sprokkelen op EUR10,45. Maar overigens was het beeld toch overwegend zeer negatief. Hoogovens bungelde onder aan de lijst met een verlies van EUR1,95 op EUR54,85 en Koninklijke Olie, zeer bepalend voor de AEX-index, moest EUR1,15 inleveren op EUR58,35. KLM had enigszins te lijden van het bericht dat partner Alitalia een winstwaarschuwing afgaf, terwijl er verder geruchten zijn dat Easyjet zou azen op Air Holland. Het zou de maatschappij dan vooral gaan om de landingsrechten op Schiphol. En verder kondigde KLM UK aan ook low budget diensten te willen gaan aanbieden om de goedkopere concurrenten het hoofd te bieden. Al met al geen zonnige vooruitzichten voor KLM, die dan ook EUR0,30 moest inleveren op EUR24,55.

Koersval Vendex
Opvallend was verder de koersval van Vendex. De stukken sloten ruim 2% lager op EUR27,80. KBW Wesselius gaf kortgeleden nog een koopadvies af. En dat dit effectenhuis het vaak juist ziet, blijkt uit het feit dat KBW Wesselius, de effectenbank van Fortis, als eerste eindigde in de Reuters aandelenwedstrijd. In de eerste helft van dit jaar kwamen de analisten op een positief resultaat van 53,5%. Ook op de internetsite van Robeco Advies was een koopadvies voor Vendex te vinden. Op de beurs was geen duidelijke reden voor de daling te vinden. Er werden wel wat beschuldigende vingers uitgestoken naar de optiebeurs.

Aan de andere kant viel Numico op door als grootste winnaar onder de AEX-fondsen te eindigen. De stukken dikten EUR0,70 aan op EUR40,80. "Er was wat verkoopdruk in Unilever en mogelijk hebben verkopers hun geld maar in Numico gestoken", vermoeden handelaren. Unilever zag EUR0,95 verloren gaan op EUR64,05.

Verder kon ASML aan de forse winst van donderdag nog eens EUR0,65 toevoegen op EUR61,45.

De Midkap-fondsen deden het gisteren rustiger aan, waardoor het beeld daar verdeeld te noemen was. Tegenover negen verliezers waren er elf winnaars te vinden. De laatste groep werd aangevoerd door Van Ommeren, naar analisten vermoedden nog steeds als gevolg van de opbouw van het belang van de HAl in het concern. De havenaandelen stegen met ruim één euro naar EUR34,35. Aan de andere kant moest CSM EUR0,45 prijsgeven op EUR46,15 en leed Hunter Douglas een verlies van EUR0,55 op EUR27,75.

TNT Post Groep profiteerde gisteren van de melding dat een grote klant is binnengehaald met een koersstijging van EUR0,25 tot EUR25,70.

Dick Hussaarts






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.