Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


zaterdag
18 september 1999

 


[Autosite]
[BOL, voor al uw boeken]
[ING bannerwedstrijd]

Belgisch-Franse
bankfusie op komst

BRUSSEL, zaterdag

De banken Dexia Belgium en Dexia France staan op het punt te fuseren. De beursnoteringen van beide banken zijn gisteren, als gevolg van een bericht daarover in de Franse krant Le Figaro, opgeschort. Dexia heeft laten weten zondag met een verklaring te komen.

Wat de gevolgen zijn voor een van de aandeelhouders, de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG) is onduidelijk. BNG bezit een belang van 3 procent in de Franse bank en 1 procent in de Belgische Dexia. De stukken waardeert BNG op de balans met ongeveer ƒ400 miljoen. Veel meer is het pakket in de afgelopen maanden niet waard geworden, want de koers bewoog zich nauwelijks, zo zegt J. Reichardt, hoofd planning BNG.

Hij weet niet wat er komende zondag gebeurt: "We wachten af." Of er gevolgen zijn voor BNG als de twee samengaan, is ook niet bekend. Dat hangt onder meer af van de ruilvoorwaarden.

Zijn bank, die onder meer de gemeentes van geld voorziet, kocht de Dexia-aandelen toen de Franse en de Belgische collega's naar de beurs gingen. "We kennen elkaar heel goed. Van oudsher bestaan er banden. Zij doen hetzelfde als wij in Nederland. Wel richten zij zich ondertussen op andere markten. Wij concentreren ons daarentegen nog steeds op de overheidsmarkt." In tegenstelling tot de Dexia-banken stapt BNG niet naar de beurs: "Dat is niet aan de orde. BNG zit niet om geld te springen."

De eerste geruchten over een ophanden zijnde bankfusie kwamen donderdag op gang op de beursvloeren in Brussel en Parijs. Het doorgaans slapende aandeel Dexia Belgium steeg 3,6 procent, terwijl Dexia France zijn beurswaarde met liefst 4,8 procent zag stijgen.

Volgens Le Figaro komt Dexia Belgium met een vriendelijk bod in aandelen op Dexia France. De twee bankgroepen zijn ontstaan toen de Belgische gemeentebank Credit Communal de Belgique (CCB) en zijn Franse branchegenoot Credit Local de France (CLF) in 1996 besloten de krachten te bundelen.

De krachtenbundeling bleef tot dusver beperkt tot naamsverandering en samenwerking. Wel nam Dexia Belgium een belang van 20 procent in zijn Franse partner.

Naast de Bank Nederlandse Gemeenten wordt de Franse spaarbank Caisse des Depots et Consignations in de mogelijke fusie meegesleept. Dexia Belgium is nog voor 70 procent eigendom van Belgische gemeenten.


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.