Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


zaterdag
18 september 1999

 


[Prive Roddelbox]
[Netaspect]
[BOL, voor al uw  boeken]
[Autosite]

VN-macht wacht
bloedig welkom

Van onze correspondent - SINGAPORE, zaterdag

De pro-Indonesische milities, die met steun van het Indonesische leger de afgelopen weken duizenden Oost-Timorezen hebben vermoord, honderdduizenden uit hun huizen hebben verdreven, het land hebben plat gebrand en grotendeels onbewoonbaar hebben gemaakt, bereiden zich voor op een nieuwe oorlog.

Indonesische soldaten halen voedselpakketten uit een militaire transportvliegtuig op het vliegveld van Dili, de hoofdstad van Oost-Timor. Gisteren dropten twee toestellen van de Australische luchtmacht 20 ton rijst en dekens op verschillende plaatsen boven de bergen achter Dili. Duizenden gevluchte Oost-Timorezen worden met de hongersnood bedreigd.

FOTO: REUTERS

"De VN-macht is niet welkom want het zijn blanken. We dorsten naar het bloed van blanke mensen", aldus een krijgshaftige uitspraak van militieleider Enrico Guterres.

Maar met de VN-soldaten, die hier vanaf morgen of overmorgen de orde komen herstellen, zullen de milities het minder gemakkelijk hebben dan met de vrouwen en kinderen, die zij tot de dag van gisteren terroriseerden.

De Australische opperbevelhebber, admiraal Chris Barrie, sprak eergisteren al de vrees uit dat speciale eenheden van het Indonesische leger heimelijk op Oost-Timor zullen achterblijven en zich met de milities zullen mengen wanneer Jakarta zijn troepen terugtrekt van het eiland.

Waarschuwing

De Australische premier John Howard haakte daar gisteren op in met de waarschuwing dat elke aanval van het Indonesische leger op de internationale vredesmacht vergeldingsmaatregelen uitlokt en zal leiden tot een versterking van de VN-troepen.

Australië leidt en levert het leeuwendeel van de 8000 man vredestroepen uit meerdere landen. Hierdoor en door de onverzoenlijke houding die Canberra sinds het begin van dit jaar inneemt tegenover het Indonesische geweld op Oost-Timor, is het land het voornaamste doelwit van demonstranten, die nu dagelijks in de grote Indonesische steden van hun anti-westerse gezindheid getuigen.

Australië sloot uit voorzorg, nadat bij de ambassade in Jakarta bommeldingen waren binnengekomen, zijn consulaat in West-Timor en twee andere vertegenwoordigingen in Indonesië. Australische bedrijven hebben plannen ontwikkeld voor een eventuele schielijke aftocht van hun medewerkers in Indonesië. Meerdere bedrijven hebben vrouwen en kinderen van werknemers al geëvacueerd naar Singapore of gerepatrieerd naar Australië.

Hoewel de anti-westerse gezindheid in Indonesië nu nog beperkt is tot Australië en de Verenigde Staten adviseerde de internationale veiligheidsconsultant 'Pinkerton' gisteren alle westerlingen in Indonesië zich voorlopig minder zichtbaar te maken. "Wat nu gebeurt in Oost-Timor kan gemakkelijk westerlingen in heel Indonesië treffen", aldus Neil Watson, manager van Pinkerton in Indonesië.


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.