Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


zaterdag
18 september 1999

 


[Autosite]
[Netaspect]
[Prive Roddelbox]
[BOL, voor al uw  boeken]

Wetenschappers ruziën
over gevaar van dioxine

Door Gemma Buters - BRUSSEL, zaterdag

Is het nuttigen van een Belgische dioxinekip nu wel of niet ongezond? De experts zijn het heftig oneens over de gevolgen van de dioxinecrisis voor de volksgezondheid.

Deze week getuigde de Leuvense professor Alfred Bernard voor een Belgische parlementaire enquêtecommissie dat zelfs het eten van 30 tot 40 gifkippen geen problemen oplevert. Een dag later sprak zijn Brusselse collega Luc Hens hem tegen; volgens Hens zal de dioxinecrisis zo'n 2.000 extra kankergevallen opleveren.

Bernard heeft deze zomer onderzoek gedaan naar het effect van dioxine op de gezondheid. Samen met enkele collega's meldde hij gisteren in het Britse wetenschappelijke tijdschrift Nature dat de huidige, superstrenge dioxinenormen alleen zinvol zijn voor kippen. Die worden van zulke lage concentraties in hun voer al ziek, maar ander vee en mensen niet. Ook op de langere termijn zijn er geen gevolgen voor de gezondheid. "Het probleem is niet de dioxine, maar de angst voor dioxine", meent hij.

Dioxinegehalte

Maar volgens professor Hens is door het gifschandaal het gehalte dioxine in het lichaam van de gemiddelde Belg inmiddels met tien procent verhoogd. Dat kan in de komende vijftig tot zestig jaar "veertig tot veertigduizend extra kankergevallen" teweeg brengen, zo verklaarde hij voor de enquêtecommissie. "Tweeduizend is een redelijke schatting", aldus Hens.

Om de verwarring compleet te maken, betoogde professor Jan Willems van de Gentse universiteit op zijn beurt dat de schadelijkheid van dioxine afhankelijk is van wat een lichaam kan verdragen. Hij zei eenvoudigweg niet te weten of er gevolgen op de lange termijn zullen zijn. "Het is niet onmogelijk", aldus Willems. Bij het afleggen van de eed had hij al gewaarschuwd dat het in deze zaak wetenschappelijk gezien bijna onmogelijk is om de waarheid te vertellen.

Zowel Willems als Hens hebben de regering opgeroepen de bevolking grondig te onderzoeken op mogelijke gevolgen voor de gezondheid. Vooral werknemers van besmette bedrijven, zwangere vrouwen en pasgeboren baby's moeten volgens hen onder de loep worden genomen.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.