Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


zaterdag
18 september 1999

 


[Prive Roddelbox]
[BOL, voor al uw  boeken]
[Autosite]
[Netaspect]

Ex-basketballer Bradley
bedreiging voor Al Gore

door Joost de Haas - NEW YORK, zaterdag

De Amerikaanse vice-president Al Gore voelt in de race om het Witte Huis de hete adem in de nek van zijn uitdager binnen de Democratische partij: Bill Bradley.

De populaire, voormalige basketbalster en ex-senator heeft de laatste maanden opmerkelijk veel geld ingezameld, en kan rekenen op de steun van tientallen prominenten, onder wie basketbal-legende Michael Jordan en acteur Harrison Ford.

Bill Bradley
...'Mister President'...

De 56-jarige Bradley heeft ten opzichte van Gore nog een heel groot voordeel: de VS zijn massaal 'Clinton-moe' en dat lijkt nu ook de vice-president te gaan opbreken. Gore geldt weliswaar nog steeds als de gedoodverfde Democratische presidentskandidaat, maar Bradley zou begin volgend jaar bij de voorverkiezingen voor verrassingen kunnen gaan zorgen.

Uit een opiniepeiling bleek deze week dat Bradley onder Democratische kiezers in de staat New Hampshire waar in februari 2000 de eerste voorverkiezing plaatsvindt op 41 procent van de stemmen kan rekenen, tegen 46 procent voor Gore. In mei had Gore nog een ruime voorsprong van 68 tegen 23 procent.

Jaren geleden, toen Bradley nog uitkwam voor het basketbalteam New York Knicks, noemden zijn medespelers hem al 'Mister President'. De bedachtzame Bill, zoon van een bankier uit Crystal City (Missouri), dwong op en buiten het basketbalveld respect af en maakte naam als de ultieme teamspeler. In de jaren 1967-77, dat hij voor de Knicks speelde, werd het team tweemaal kampioen.

Lucratieve reclame-contracten wees hij van de hand, omdat zijn zwarte medespelers toentertijd niet dergelijke aanbiedingen ontvingen."Bradley stoorde zich daar enorm aan", aldus een voormalige teamgenoot. In zijn jeugd speelde Bradley in een honkbalteam waarin voor het eerst ook zwarte kinderen werden opgenomen. Dit was nog in de tijd dat de ouders van deze spelertjes in de meeste restaurants niet werden bediend.

Bradley's vrouw Ernestine, acht jaar ouder dan haar man, werd in 1992 getroffen door borstkanker. Tijdens zes maanden chemotherapie week hij niet van haar zijde. Nu zet zij zich volledig in voor de campagne van Bill en de kiezers zijn dol op haar.

Op campagne houdt zij toespraken over kwesties die haar man ter harte gaan, van onderwijs tot immigratie en de gezondheidszorg. Op dit laatste gebied belooft Bradley grote veranderingen.

Hij wil zoveel mogelijk Amerikanen in een ziektekostenverzekering opnemen. "Ruim 45 miljoen mensen lopen onverzekerd rond, dat is onaanvaardbaar", aldus Bradley, die daarmee een omvangrijkere hervorming voorstaat dan Gore die slechts een hulpprogramma voor elf miljoen onverzekerde kinderen in het vooruitzicht stelt.

Deze week bracht hij Gore opnieuw een gevoelige slag toe door de steun te verwerven van de invloedrijke milieu-lobby. Bradley haalde daarmee een streep door de pogingen van Gore om zichzelf af te schilderen als dé groene kandidaat.

Tijdens een bezoek aan Detroit trachtte Bradley deze week ook de vakbeweging voor zich te winnen. Vakbondsleiders toonden zich ingenomen met Bradley's pleidooi voor wetgeving waarmee de bonden meer macht krijgen. Ook enkele zwarte leiders met wie Bradley in Detroit een ontmoeting had, waren onder de indruk van de kandidaat.






[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]




Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.