Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


zaterdag
18 september 1999

 


[ABN AMRO]
[Freeler]
[Brunel]
[BOL, voor al uw boeken]
[Eurocard Mastercard]
[Primafoon]
[Compu'Train]
[Tele2]
[CMG]

Spioneren via oude KGB-satelliet

Van onze correspondent - OLDENZAAL, zaterdag

Met behulp van beelden van de Russische spionagesatelliet Cosmos kan elke burger binnenkort met de eigen computer heel Nederland bespioneren.

Deze spionagesatelliet Cosmos werd tijdens de Koude Oorlog door de Russische geheime dienst KGB veelvuldig ingezet om militaire objecten op film vast te leggen. Het Oldenzaalse bedrijf Denda Multimedia is recent via een voormalige KGB-officier in het bezit gekomen van de beelden en heeft ze nu ondergebracht in de cd-rom Nl-Sat, die volgende week op de markt wordt gebracht.

Dat gaat volgens hetzelfde principe van een reclamespotje van enkele jaren geleden van een befaamd biermerk. Daarbij werd vanuit de ruimte een blik geworpen op ons land, waarna door enkele malen in te zoomen een zonnebadende dame zichtbaar werd die op het strand lag te genieten van een pilsje.

Directeur Niels Menko van Denda laat weten eerst het ministerie van Defensie te hebben geraadpleegd voordat de spionagebeelden op cd-rom werden gezet: "Het departement liet weten dat, wanneer wij de militaire objecten zouden afschermen, zij geen problemen hebben met onze cd-rom." Vervolgens werd er software aan toegevoegd die het mogelijk maakt in te zoomen op bepaalde objecten.

Menko, die Nl-Sat in een oplage van meer dan 10.000 exemplaren op de markt brengt, zegt hoge verwachtingen te hebben van het product: "Het was een forse investering van meer dan een ton, maar we verwachten dat die zichzelf terugverdient. Het is namelijk een fantastisch product. Je weet niet wat je ziet: je klikt een bepaald gebied aan en je kunt vervolgens moeiteloos inzoomen op straten, zwembaden, voetbalvelden. Noem maar op. Het is net of je in een ballon over het gebied vliegt." De cd-rom bevat beelden van zo'n 2000 locaties in ons land. "Alle grote steden zijn erop terug te vinden."


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.