Snel eten in restaurant goedkoper
door Mirjam Brinks - AMSTERDAM, zaterdag
De hoogte van de restaurantrekening is straks
wellicht afhankelijk van de tijd die een klant aan tafel blijft zitten.
Koninklijk Horeca Nederland (KHN) praat over de
mogelijkheid om snelle eters te belonen met een lage rekening en
langzame maaltijdgenieters een aanzienlijk hoger bedrag voor hetzelfde
diner te laten betalen.
Het eten zelf wordt dan tegen kostprijs verstrekt.
Dat bedrag is lager dan nu het geval is, maar daar bovenop moet de
tafel met de bijbehorende stoelen per uur worden afgerekend.
Uurprijs
KHN vindt dat de uurprijs van het meubilair afhankelijk
moet zijn van de dag. Zo moet het straks bijvoorbeeld duurder zijn om
op zaterdag of zondag te gaan eten dan op een doordeweekse dag.
"Tijdens piekuren moet de restaurateur het personeel immers ook
meer betalen. Bovendien wordt het steeds moeilijker om mensen te vinden
die in het weekend in de horeca willen werken", verklaart Ans
Groenewegen van de werkgeversorganisatie.
Horeca-adviseur G. van der Veen noemt het een
"buitengewoon onvriendelijk plan om een tafel aan gasten per uur
te verhuren." Volgens hem loopt de restaurant-eigenaar dan het
risico dat niemand meer een viergangen-menu bestelt omdat dat teveel
tijd vergt.
Wel kan hij zich voorstellen dat dergelijke afspraken
bij feesten en partijen worden gemaakt. "De klant kan dan van te
voren zeggen hoelang hij denkt te blijven zitten; loopt de partij uit,
bijvoorbeeld door allerlei speeches, dan moet er alsnog meer worden
betaald", stelt de horeca-adviseur voor.
Volgens de Consumentenbond is het een 'onzinnig idee'.
"Wie betaalt er dan als de bediening slecht is en het dus lang
duur voordat de maaltijd op tafel staat", vraagt een woordvoerder
zich af.
Volgens KHN moeten de details nog besproken worden.
Groenewegen: "Op dit moment zijn er besprekingen gaande tussen met
de restaurateurs om te bekijken hoe dit idee ten uitvoer gebracht kan
worden."
|