Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


zaterdag
18 september 1999

 


[Eurocard Mastercard]
[Brunel]
[Primafoon]
[Compu'Train]
[BOL, voor al uw boeken]
[ABN AMRO]
[Tele2]
[Freeler]
[CMG]

Politie ontdekt wapenarsenaal

door John van den Heuvel en Gijsbert Termaat

AMSTERDAM, zaterdag

De Amsterdamse politie is eerder deze maand per toeval gestuit op een enorm wapenarsenaal, dat mogelijk toebehoort aan de beruchte topcrimineel Mink K. In een woning aan de Nachtwachtlaan in Amsterdam werden 220 vuurwapens, duizenden stuks munitie, ontstekers, slagpijpjes en 232.000 xtc-pillen aangetroffen, toen agenten een geval van wateroverlast onderzochten.

Het daaropvolgend onderzoek van een team van vijftien rechercheurs leidde de politie naar Mink K., een grote drugshandelaar die al jaren op miraculeuze wijze uit de gevangenis weet te blijven. K., volgens justitie behorend tot het voormalige kader van de Delta-organisatie, kon worden gearresteerd en is inmiddels voorgeleid aan de rechter-commissaris.

De naam K. is de laatste jaren veelvuldig in verband gebracht met de IRT-affaire. Hij werd beschouwd als een van de sleutelfiguren in de Delta-organisatie. K. werd al in 1995 aangehouden door de Amsterdamse politie wegens betrokkenheid bij handel in wapens, explosieven en cocaïne.

Deal

Vreemd genoeg zat K., wiens naam ook met liquidaties in verband werd gebracht, maar korte tijd in de cel. Hij werd weliswaar tot zes jaar veroordeeld, maar hoefde die straf niet uit te zitten wegens een beroepsprocedure bij het Europese Hof. In het rapport van de commissie Kalsbeek werd gesuggereerd dat K. een deal zou hebben gesloten met de Amsterdamse officier van justitie mr. F. Teeven.

Ook zou K. in contact staan met een raadsheer van het Amsterdamse Hof, die ervoor zou hebben gezorgd dat K. zijn straf voorlopig niet hoeft uit te zitten. De raadsheer zou de boekhouding verzorgen van een douanier, die volgens eerdere IRT-onderzoeken betrokken was bij het inklaren en doorlaten van drugscontainers van Mink K.

Het arsenaal aan wapens en drugs dat mogelijk toebehoort aan K. werd ruim twee weken geleden in beslag genomen in een woning aan de Nachtwachtlaan in Amsterdam-West. De politie was toen met een groot aantal wagens aanwezig om al het wapentuig af te kunnen voeren.

De flatwoning was overigens onbewoond en werd waarschijnlijk gebruikt als een zogenaamd 'safehouse'. Het wapenarsenaal kon worden getraceerd toen geüniformeerd politiepersoneel de woning binnenging toen ze een geval van wateroverlast onderzocht.


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.