Voorpagina
Nieuwsarchief
Xtra
El Cheapo
NieuwsFocus
Reiswereld
Vacatures
Auto
Weer
QuickLink
Reageer!
QuickAlert
NetMail
ChatWeb
Interman
Autovisie
Privé
Mijn TelegraafNet
 &referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT=""> [Nederland]
[Buitenland]
[Telesport]
[Financiën]
[Nederland]
 

 


zaterdag
18 september 1999

 


[Brunel]
[Freeler]
[CMG]
[Compu'Train]
[ABN AMRO]
[Eurocard Mastercard]
[Primafoon]
[BOL, voor al uw boeken]
[Tele2]

PKK traint hier strijders

door Martijn Koolhoven - GRONINGEN, zaterdag

De Koerdische terreurorganisatie PKK organiseert in het diepste geheim op afgelegen kampeerterreinen, onder meer in Groningen, trainingen voor jonge PKK-strijders.

In het Groningse Leens heeft op camping 'De Marne' een training plaatsgevonden van 130 jonge PKK-aanhangers vanuit heel Europa. Ook in Ter Apel heeft de terreurorganisatie trainingen georganiseerd.

De PKK betaalt campinghouders ruim ƒ20.000 voor een verblijf van tien dagen met 150 man. De terreinen liggen verscholen achter groen en zijn vrijwel niet zichtbaar vanaf de openbare weg.

Gedurende de trainingsperiode is het de jonge PKK-recruten, die vaak gekleed gaan in camouflagekleding en slapen in legertenten, verboden het kampeerterrein te verlaten. Dit uit vrees dat de trainingen in het oog lopen.

Bevoorrading van de kampementen met Turkse broden, groente, vlees en watermeloenen, vindt plaats door Koerden afkomstig uit heel het land. De jongelui, overwegend mannen, zijn afkomstig uit alle delen van Europa. Sinds de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) onderzoek deed naar de aanwezigheid van PKK guerrillakampen in Nederland, eerder dit jaar, hebben de PKK-strijders zich niet meer in Groningen laten zien.

Geert Steeman van camping 'De Marne' doet niet geheimzinnig over de trainingen, die hebben plaatsgevonden naast het kampeerterrein op een langwerpig weiland dat 's winters dienst doet als plaatselijke ijsbaan. Het terrein ligt achter een dicht begroeide bomenrij. Camping De Marne heeft het terrein zonder aarzeling ter beschikking gesteld aan de Koerdische strijders. Steeman: "De PKK vecht voor een goed doel, iedereen moet vechten voor zijn vrijheid. Ze hebben hier niemand kwaad gedaan. Dat wilden ze ook niet, want ze zeiden tegen mij: wij willen met niemand ruzie, want anders is ons plan mislukt. Maar ze kwamen hier niet om vakantie te vieren", aldus Steeman. De Turkse regering houdt de PKK verantwoordelijk voor de dood van 30.000 mensen.

De PKK-strijders die in Leens zijn neergestreken wilden eerder hun kampement opslaan in Ter Apel, maar dat kampeerterrein was vol. Steeman vroeg een aanbetaling van ƒ10.000 omdat hij het financiële risico te groot vond als de Turken niet zouden komen opdagen. De contactpersoon (naam en telefoonnummer onbekend) betaalde zonder problemen het voorschot uit. Steeman: "Ze kwamen uit alle delen van Europa, met taxi's, autobussen en gewone auto's hier naar toe. Tijdens hun verblijf arriveerden hier iedere dag vrachtwagens vol Turkse broden, groente, vlees en watermeloenen."

Tijdens de trainingen gold binnen het PKK-kamp een streng regime. Reveille, appèl, gymnastiek, exercities, salueren, drie keer per dag bidden. "Niemand had last van ze met die strenge regels", aldus Steeman. "Er zat echt een systeem in. Niemand mocht hier in de kantine komen en ik had had één contactman. Ik heb één keer een 06-nummer gehad en verder niets."

Burgemeester J.J.J. Stam van gemeente De Marne, waartoe Leens behoort, zegt niet te weten dat de PKK binnen de gemeentegrenzen heeft getraind. "Deze mensen kunnen gewoon een kampeerterrein huren. De PKK is in Nederland geen verboden organisatie en iedere club die dat wil kan een terrein huren. Men hoeft daarvoor geen vergunning aan te vragen. Dat je op een camping oefeningen doet, is ook niet verboden, zolang er geen vuurwapens worden gedragen". Voor zover bekend is dat op de PKK-trainingskampen tot nu toe niet het geval. Dat camping De Marne de PKK heeft onthaald, zegt de burgemeester "in zekere zin ook weer niet te verbazen. Deze meneer Steeman is afkomstig uit de Amsterdamse penose".

Onderzoek van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) toonde eerder dit jaar aan dat PKK-terroristen hier trainingen geven aan sympathisanten. PKK-leider Öcalan, die deze zomer terecht stond in Turkije, onthulde tijdens dit proces - op vragen van de rechtbank - dat de Koerdische Beweging in Nederland woningen heeft gehuurd voor het verzorgen van trainingen. Hij zei te denken dat de Nederlandse overheid op de hoogte is van deze activiteiten.

Momenteel telt Nederland naar schatting 300.000 Turken, waarvan ongeveer een kwart van Koerdische afkomst is. Het aantal PKK-sympathisanten onder deze Koerden in Nederland bedraagt volgens de BVD ruim 6000. Het actieve kader van de terreur-organisatie schat de veiligheidsdienst op 100 personen.


[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[De Financiële Telegraaf]

[Xtra]
Auteursrechten voorbehouden 1996-1999, © Dagblad De Telegraaf, Amsterdam
De Telegraaf-i wordt het best bekeken met Netscape Navigator, Netscape Communicator of Microsoft Internet Explorer.