&referer=" WIDTH="0" HEIGHT="0" BORDER="0" ALIGN="LEFT" ALT="">
vrijdag
3 september 1999

Beleggers

Het Amsterdamse politiekorps verkeert in de benijdenswaardige positie een rijk korps te zijn.

Ondanks alle inspanning om het korps op sterkte te brengen teneinde de misdaad in de hoofdstad effectief te kunnen bestrijden, is er geld over.

Niet zomaar wat centen waarvoor toevallig geen bestemming is. Meer dan ƒ100 miljoen kan worden belegd.

Een groot deel van dat bedrag wordt veilig gestald en brengt rente op. Met ongeveer ƒ10 miljoen wordt de beleggersmarkt agressief betreden. En met succes. Vorig jaar werd flink verdiend en werd de reservepot van de Amsterdamse politie verder gespekt.

Het gebeurt al jaren. Een vorm van kasbeheer die is goedgekeurd door het regionaal college van korpsbeheerders. De nadruk wordt gelegd op veilig beleggen. Omkleed met garanties van de beleggende bank.

Dat zal allemaal wel. Hoewel over het begrip veilig beleggen nog wel het een en ander te zeggen valt.

Maar er blijven genoeg vragen. Het Amsterdamse korps heeft problemen met het opvullen van vele vacatures. In theorie echter kan het korps er belang bij hebben vacatures even niet op te vullen. Want er kan geld met geld worden verdiend.

En verder wekt het verbazing dat er waar er landelijk te weinig geld is voor meer blauw op straat in Amsterdam een korps is dat bulkt van het geld.


Het dagblad De Telegraaf geeft onpartijdig nieuws, zonder gebonden te zijn aan enige staatkundige partij, kerkelijke richting of belangen- gemeenschap, uitsluitend in dienst van 's lands belang.

Artikel 3 der Statuten

Mest

Minister Brinkhorst (Landbouw) wil een revolutie in de veehouderij.

In lijn met Europese regels eist Brinkhorst dat veehouders een bepaalde hoeveelheid mest produceren die afhankelijk is van de grootte van de landbouwgronden die de boer bezit.

Van die nieuwe regels ondervindt de intensieve veehouderij de gevolgen. Mede door de snelle invoering zijn bedrijfssluitingen en -inkrimpingen in de varkens- en kippensector te verwachten.

Ondanks de sociale problemen die de bedrijfssluitingen veroorzaken, verdient het voorstel het voordeel van de twijfel.

Eindelijk komt er een oplossing voor de grote milieuproblemen die de mest veroorzaakt. Alle eerdere plannen faalden of werden door de rechter verboden.

Ook komt het kabinet met sociale maatregelen waardoor het financiële leed van de getroffen boeren wordt verzacht. Daarmee is de kille sanering van de varkenssector die het vorige kabinet wilde, van tafel.

Vanuit de landbouwsector klinken voorzichtige positieve geluiden over plan-Brinkhorst. Van die positieve stemming moet de minister gebruik maken om de voorstellen door te voeren.

Het is tenslotte nooit eerder voorgekomen dat overheid en boeren het eens waren over de aanpak van de mestproblemen.





[Voorpagina]

[Nederland]

[Buitenland]

[Telesport]

[Financiën]

[Xtra]